Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær Arne Jensen og styreleder Hanna Relling Berg i Norsk Redaktørforening.
Ole Alexander Saue
Redaktørforeningen advarer journalister om FHIs smitteapp
Ser utfordringer knyttet til kildevernet.
Denne artikkelen er over to år gammel.
I en e-post til sine over 760 medlemmer har Norsk Redaktørforening sendt ut en e-post om FHIs app Smittestopp, som lanseres torsdag.
Smittestopp er en app som skal hjelpe helsemyndighetene å begrense spredningen av koronaviruset. Det har skapt diskusjoner knyttet til personvernhensyn.
Nå kommer også Norsk Redaktørforening med informasjon om appen knyttet til kildevern og journalistisk virksomhet. I e-posten fra NR står det blant annet:
«Dersom en journalist som blir smittet har hatt et fortrolig møte med en kilde vil vedkommende bli identifisert og kontaktet av myndighetene. Hvis en journalist har kildemøte med en fortrolig kilde, og en tredjeperson i umiddelbar nærhet av disse viser seg å være smittet, kan myndigheter også gjennom påfølgende smittekartlegging sannsynliggjøre en kontakt mellom kilde og journalist gjennom «overskuddsinformasjon.»
– Vi er opptatt av at redaktørene er oppmerksomme på utfordringene knyttet til kildevernet og oppfordrer dem til å ta en runde på bruk av appen i egen redaksjon. Vi har selvsagt full forståelse for at myndighetene tar i bruk verktøy for å hindre koronasmitte. Men vi ser samtidig at appen byr på personvern-utfordringer for noen grupper i samfunnet – blant annet knyttet til kildevernet i journalistikken, sier assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening til Medier24.
Hun påpeker videre:
– Vi kommer ikke til å fraråde redaktører og journalister å ta i bruk appen. Det er opp til den enkelte redaktør å vurdere hva man skal gjøre, men vi er opptatt av at redaktører og journalister er bevisst på utfordringene knyttet til bruken.
Nå oppfordrer de om at redaktørene gir råd til redaksjonelle medarbeidere om hvordan de bør forholde seg til appen.
I e-posten heter det:
«Det er også naturlig å være oppmerksom på at nettopp det at det skapes usikkerhet rundt at myndighetene vil kunne ha tilgang til kildesensitiv informasjon, vil kunne ha en nedkjølende effekt på medienes tilgang på kilder.»
Ifølge NR har allerede VG og NRK laget sin egen veileder om appen. VG fraråder, som Journalisten tidligere har omtalt, at sine redaksjonelle medarbeidere installerer appen.