Flere sjefredaktører fraråder sine journalister å laste ned den omstridte smitte­appen

– Vi ønsker foreløpig at journalistene ikke laster den ned, sier sjefredaktør Trine Eilertsen i Aftenposten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag lanserte Folkehelseinstituttet smittesporingsappen Smittestopp, som allerede er lastet ned over 700.000 ganger. Og lanseringen ble tatt lunket imot fra pressen.

Allerede har VG anbefalt sine redaksjonelt ansatte å ikke laste den ned - og Norsk Redaktørforening er skeptisk - av hensyn til kildevernet.

– Ønsker ikke at journalistene laster den ned

Folkehelseinstituttets nye app smittestopp for smittesporing. Appen skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukeren om at han eller hun har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset.

Det er også en rekke redaktører som Medier24 har vært i kontakt med. Sjefredaktør Trine Eilertsen i Aftenposten sier at de har landet på en klar anbefaling:

– Vi ønsker foreløpig at journalistene ikke laster den ned. Vi vil imidlertid se det an og åpner for at det kan endre seg. Varsomhet med denne typen apper ut fra kildehensyn gjelder ikke bare denne, det gjelder mange apper. Det er sannsynligvis riktigere å utvikle tydelige kjøreregler for alle typer sporing, uavhengig av app, fremfor å nekte denne spesifikt. Vi har ansatte som ønsker å bruke den og som opplever at de har behov for å bruke den. Det må vi ta hensyn til, så vi må finne gode løsninger.

I appen samles det inn såkalte nærhetsdata og posisjonsdata. Den skal hjelpe norske kommuner med smittesporing og kan varsle brukeren av appen om han eller hun har vært i nærheten av personer smittet av koronaviruset.

Norsk Redaktørforening mener at dette reiser en klar problemstilling med hensyn til kildevernet. I en e-post til sine medlemmer torsdag skrev de:

«Dersom en journalist som blir smittet har hatt et fortrolig møte med en kilde vil vedkommende bli identifisert og kontaktet av myndighetene. Hvis en journalist har kildemøte med en fortrolig kilde, og en tredjeperson i umiddelbar nærhet av disse viser seg å være smittet, kan myndigheter også gjennom påfølgende smittekartlegging sannsynliggjøre en kontakt mellom kilde og journalist gjennom «overskuddsinformasjon.»»

– Fraråder ansatte

Alexandra Beverfjord, sjefredaktør og adm. dir i Dagbladet.

Sjefredaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet sier hun har tatt et klart standpunkt i saken:

– Jeg har frarådet redaksjonelle medarbeidere i Dagbladet å laste ned denne appen. Årsaken er kildevernet, opplyser hun.

Redaktør Tor Strand i ABC Nyheter/Startsiden forteller at han har landet på et tilsvarende syn som sin kollega på Hasle.

Redaktør Tor Strand i ABC Nyheter/Startsiden.

– Vi har frarådet journalistene å laste ned appen, prinsipielt av hensyn til kildevernet. Inntil videre er det for mange uavklarte forhold rundt registreringene og kontrollen med datainnsamlingen som skjer.

Sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore i Vårt Land opplyser at de regner med å komme med en anbefaling til sine redaksjonelle medarbeidere i løpet av fredagen.

Hans kollega i Mentor Medier, sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen, sier han har havnet på samme råd som VG - noe de også har omtalt i en lederartikkel.

Sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson i Bergensavisen sendte torsdag ut en e-post til sine ansatte der han skrev:

Sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson i Bergensavisen.

«Jeg har landet på at valget om å laste ned appen eller ikke, må du ta selv. Er du veldig bekymret for kildevern og personvern, så støtter jeg din avgjørelse om ikke å bruke den – uten kompromiss. Det viktigste er at vi som vurderer å laste den ned faktisk tenker gjennom dette, før vi gjør det. Vet ikke om dette gjorde det mye enklere for deg, men altså: Det kommer ingen advarsel mot å bruke appen fra meg som sjefredaktør», skriver han i e-posten som Medier24 har fått tilgang på.

Powered by Labrador CMS