Marianne Rustad Carlsen ble liggende 27 dager med oksygenmaske og kjempe mot koronaviruset

NRK-profilen gikk fra å dekke korona til å bli pasient. Nå har 27 dager på sykehuset blitt til bok

– Man endrer seg når man har ligget så dårlig som det jeg var. Det var en personlig erfaring som gir et innblikk, sier NRK-journalist Marianne Rustad Carlsen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I flere måneder var NRK-journalist Marianne Rustad Carlsen slått ut av koronaviruset. Fra april til mai i fjor, tilbrakte hun 27 dager på sykehuset, og fikk kontinuerlig oksygen.

Nå har hun skrevet boken «koronaens ansikt» om tiden på sykehuset, hvor hun kjempet en hard kamp mot koronaviruset. Boken starter med setningen «jeg kommer til å dø».

Fra journalist til pasient

– Jeg var nok naiv på lik linje med mange andre og tenkte ikke at vi som ikke var gamle eller hadde underliggende sykdommer, ikke kom til å bli syk. Men det var veldig skremmende. En av de første nettene trodde jeg at jeg kom til å dø.

Den profilerte NRK-reporteren dekket koronapandemien da den først kom til Norge i mars i fjor.

– I helgen før jeg tok ferie jobbet jeg med saker om de grusomme bildene vi fikk fra situasjonen i Italia. I tillegg skrev jeg om en del om Holmenkollen-festivalen som ble avlyst, og alle som likevel reiste opp dit.

Fire uker senere, etter at ektemannen først ble syk, ble hun selv smittet.

– Jeg synes jeg hadde et lett sykdomsforløp. Den første uken gjorde jeg husarbeid, og hadde egentlig ikke så mye symptomer.

Etter en uke, sa det pang.

– Jeg fikk pusteproblemer og ble sendt til sykehus. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli så syk.

Trodde det ville være over nå

I boken forteller Rustad Carlsen om de hektiske dagene i mars da landet stengte ned, dødsfallet til faren da alt var stengt, og om livet fra innsiden av oksygenmasken.

– Jeg ville skrive boka både fordi dette er en historisk tid, en pandemi som slår oss helt ut. I tillegg ville jeg fortelle hvor syk man faktisk kan bli av dette viruset.

Hun forteller at boken egentlig var ment til tiden etter pandemien.

– Jeg trodde dette ville være over når boka kom ut, at vi da skulle kunne se tilbake på dette som historie. Men jeg måtte legge inn et etterord da jeg innså at det fortsatt var nedstengt, og at vi var langt fra ferdig med dette.

– Endret det at du ble syk måten du dekket korona på?

– Både ja og nei. Jeg forstår jo mye mer av sykdommen, men det endret ikke det journalistiske. Men jeg fikk nok flere tips om korona–saker fordi det ble kjent at jeg hadde hatt det.

– Man endrer seg også når man har ligget så dårlig som det jeg var. Det var en personlig erfaring som gir et innblikk.

Marianne Rustad Carlsen som reporter i en helt annen tid

Lest sin egen journal flere ganger

Rustad Carlsen forteller at det likevel ikke endret hvilke saker hun skrev.

– Jeg er en proff journalist, så jeg skriver om det jeg blir tildelt, og de sakene jeg selv kommer med, både korona-stoff og annet stoff.

For Rustad Carlsen var det naturlig å fortelle sin historie skriftlig.

– For oss som er vant til å skrive, er det lettere å uttrykke seg skriftlig. Mange spurte meg hvordan det hadde vært, og jeg merket at jeg ikke klarte å forklare det helt ansikt til ansikt, forteller hun.

Men det var likevel en annerledes og tøff prosess.

– Det har vært tøft for meg som er vant til å være på den andre siden av mikrofonstativet, be intervjuobjekter om å åpne seg og gi av seg selv. Her måtte jeg være dønn ærlig, og det var utfordrende.

Hun forteller at hun i prosessen har måttet lese sin egen journal fem-seks ganger.

– Journalisten i meg ville at alt skulle være korrekt. Men det var kanskje også en måte å bearbeide alt på. Og det har vært tøft til tider.

Powered by Labrador CMS