Prisen for årets avistegning går til Morten Mørlands «Rødt» i VG.
Prisen for årets avistegning går til Morten Mørlands «Rødt» i VG.

Årets Avistegning til Morten Mørland

– Før jeg begynte selv, så jeg opp til norske tegnere som hadde fått prisen før, sier prisvinneren.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld ble det klart VG-tegner Morten Mørland stikker av med prisen for Årets avistegning med tegningen Rødt.

123 bidrag fra 42 tegnere kom inn i konkurransen.

– Det er et stort og viktig øyeblikk for meg å få denne prisen. Før jeg begynte selv, så jeg opp til norske tegnere som hadde fått prisen før. Det var for eksempel Roar Hagen, Finn Graff og Per Elvestuen som var mine helter, så å vinne samme pris som dem gjør det litt ekstra spesielt, sier Mørland i en pressemelding.

Han leverer jevnlig til VG, og vinnertegningen sto sammen med kommentaren Det revolusjonære øyeblikket tidlig i fjor. Tegningen viser Rødt-leder Bjørnar Moxnes som rottefanger.

– Imponerende bredde

– Til en så klar sak og med en klar figur kunne jeg bruke historien om rottefangeren som sentralt element. Når du først får den ideen, tegner tegningen nesten seg selv.

Hederlig omtale i årets avistegning, Siri Dokken - Ukrainas menn
Siri Dokken fikk hederlig omtale for Ukrainas menn i Dagsavisen.

Mørland er bosatt i England og tegner blant annet for The Times og The Spectator. I tillegg tegner han forsider for The Sunday Times. Han har vunnet Cartoonist of the Year under The Press Awards tre ganger – senest i 2023.

– Det er en imponerende bredde, brodd og dybde i utvalget vi har sett. Som skrivende journalist som ofte bruker mange ord for å få fram budskapet, kan man iblant misunne hvor kraftfullt avistegnerne kan slå med bare én tegning, sier juryleder Tone Sofie Aglen

«En god avistegning kan være så mangt. Årets vinner har alt. Tegningen er både en god karikatur, den forteller en historie om en politisk vekkelse og har en klar referanse de fleste kjenner», skriver juryen blant annet i sin begrunnelse.

Hederlig omtale

I tillegg får to tegninger hederlig omtale fra juryen. Knut Høihjelles strømkommentar i Namdalsavisa, og Siri Dokkens tegning av Ukrainas menn i Dagsavisen.

For Knut Høihjelles Strømskriket, peker juryen på at de er imponert over en enkel, og desto mer ikonisk måte å fange essensen av det nordmenn har snakket om, nemlig strømkrisen.

Hederlig omtale til årets avistegning, Knut Høihjelle – Strømskriket. Namdalsavisa
Knut Høihjelle fikk hederlig omtale for Strømskriket i Namdalsavisa.

For Siri Dokkens Ukrainas menn, peker juryen på at tegningen viser fram konsekvensene på bakken fra Putins angrepskrig og viser hva Ukrainas folk har ofret og fortsatt ofret for sitt land.

Prisen for Årets Avistegning deles ut av Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening.

Årets jury består av Tone Sofie Aglen (NRK) for NJ, Jens Kihl (BT) for MBL, Tom Erik Thorsen (Varden) for NR og Bianca Boege for Avistegnernes Hus/Museene i Akershus.

Årets Trym-pris

Trym-prisen i år går til Hans K. Mjelva i Bergens Tidende, og til Karin Hanstensen i Østlandets Blad.

«Vedkommende er ikke den som roper på andres beundring, men med alle sine egenskaper og sin ukuelige vilje til å være noe for fellesskapet, er han blitt et forbilde for andre tillitsvalgte», begrunnes det for Mjelva.

«Hun er til stede for enkeltmedlemmer når de trenger det som mest. En tillitsvalgt, kollega og et medmenneske du kan stole på, en som virkelig lever opp til ordet tillit», begrunnes det for Hanstensen.

Norsk Journalistlag deler ut Trym-prisen til personer som har arbeidet for sine kollegers ve og vel gjennom organisasjonsarbeid. Prisen er et stipend på 25.000 kroner.

Powered by Labrador CMS