Det var i 2018 Klassekampen forankret tradisjonen som går ut på å seile seg nedover kysten fra nord til sør med sin helt egen sommerbåt.
Klassekampen-redaktør, og arrangementansvarlig, Mari Skurdal, forteller at sommerbåten opprinnelig var et lasteskip fra Hardanger, som ble bygget om i Murmansk til en seilskute i Klassekampens ånd.
– Det er kanskje ikke vits å sammenligne den med NRK sin sommerbåt, men vi holder det ekte. Målet med turen er Klassekampen i skjønn forening med distriktene, forteller Skurdal til Medier24.
Første turen i 2017 var i forbindelse med valget og oljeprisfallet.
– Vi dro på en arbeidsledighetsturne langs Vestlandskysten, som endte opp i Arendalsuka. Året etter bestemte vi oss for at dette var såpass artig og fint for avisen vår, at vi fikk et utsyn i hele landet, at vi ville starte nordfra og jobbe oss nedover, forteller markedssjef i Klassekampen, Mikkel Øgrim Haugen til Medier24.
Måtte avlyse
I 2018 seilte de fra Krikenes til Tromsø. I 2019 fra Tromsø til Sandnessjøen. Men i fjor måtte de avlyse grunnet koronapandemien.
– Vi tok ingen sjanser, men det var synd. I fjor var jo det året flest reiste på sommerferie i Norge, så det hadde vært perfekt. Men det ble for usikkert, sier Haugen.
Årets seilas går av stabelen 24.juli. Reiseruten strekker seg fra Mo i Rana til Trondheim, og årets hovedtema blir å ta opp konfliktlinjene som følger av utbygging av natur, grønn omstilling og industri.
Foruten om hardtslående debatter blir det musikk, konserter og forskjellige kulturarrangementer langs ruta, opplyser avisen. Blant annet skal punkbandet Polardegos vekke rockefoten til publikumet i Vega.
– Stinn brakke
– Arrangementet er primært for Klassekampens abonnenter, de som er nysgjerrig på avisen, og for de som vil delta i debatter langs kysten. Vi har nok flest abonnenter i Oslo, men vi har også rikelig med abonnenter i Trøndelag, Trøndelagsfjorden og Nordland, forteller Haugen.
Erfaringsmessig kan markedssjefen melde om at det pleier å være stinn brakke og stort engasjement rundt sommerbåten. Men i år må de ta noen forbehold.
– Vi skal naturligvis forholde oss til de gjeldene restriksjonene på de stedene vi skal besøke. Vi bytter ut mannskapet ettersom hvilke arrangementer vi skal ha, og det skal maks være fire stykker om bord i båten samtidig, sier han.
En av de fire skal skal være en journalist som rapporterer og lager saker underveis.
Haugen tror folk har godt av å komme seg ut av «covid-tåka».
– Jeg tror folk har gått lei av «covid-tåka» og krangling på sosiale medier. Det skal bli godt å få legge til rette for litt fysisk krangling rundt omkring, sier Haugen.