Eva-Therese Grøttum (VG), Kyrre Nakkim (NRK) og Simen Tallaksen (Klassekampen).

Politikeren mener den politiske dekningen lider av pandemien. Dette svarer nyhetsredaktørene

Sivert Bjørnstad mener andre politiske saker blir borte i dekningen av pandemien. – Det er naturlig at korona har vært den store saken, sier nyhetsredaktør i Klassekampen, Simen Tallaksen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag uttalte stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad fra Fremskrittspartiet til Medier24 at dekningen av pandemien har gjort at andre politiske saker har blitt borte.

Han mener dette har gått utover kvaliteten til den politiske journalistikken.

– Ja, det mener jeg. Mye dårligere. Det er selvsagt naturlig at pandemien og politikken rundt denne blir gransket og skrevet saker om, men jeg mener det er verdt å diskutere om dette har gjort at andre viktige politiske saker har «druknet», sa Bjørnstad til Medier24.

Medier24 har kontaktet flere nyhetsredaktører om hva de tenker om kritikken fra stortingspolitikeren.

Enig i deler av kritikken

Nyhetsredaktør i Klassekampen, Simen Tallaksen, er enig med deler av kritikken fra Bjørnstad.

– Det er naturlig at korona har vært den store saken og spist av andre ressurser. Men jeg synes han har rett i at det er politiske saker som har druknet, sier Tallaksen til Medier24.

Norges forhandlingene med Storbritannia om en ny frihandelsavtale er en politisk sak som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, ifølge Tallaksen.

Han berømmer Nationen for å sette fokus på forhandlingene, men mener riksmediene burde ha kjent sin besøkelsestid.

– Her kunne nok et samlet pressekorps slengt seg på. Avtalen ble banket gjennom på Stortinget, og vil legge rammene for mye av den økonomiske politikken i fremtiden.

Tallaksen mener kritikken også treffer regjeringens pressekonferanser, som han mener har utviklet seg til å bli et nøye regissert politisk show med fallende nyhetsverdi.

Samtidig skulle Tallaksen ønske at Bjørnstad var mer konkret i kritikken.

– Det er uklart om han kritiserer all politisk journalistikk eller en manglende dekning. Da må jeg nesten sende et spørsmål i retur: Hvilke saker er det han selv mener er glemt?

Klassekampen var unntaket i kritikken til Bjørnstad, som mener avisen er et friskt pust med sin politiske journalistikk.

Tallaksen setter pris på rosen fra stortingspolitikeren, men mener Klassekampens rolle i mediefloraen gir dem mulighet til å prioritere annerledes.

Klassekampens nyhetsredaktør roser også de andre avisene for koronadekning.

– NRK, VG og Aftenposten har gjort en glimrende jobb med å dekke koronapandemien. Alle mediene må finne sin rolle, og jeg mener det for eksempel er naturlig at NRK dekker alle retningslinjene som kommer. De skal også drive med ren folkeopplysning.

Verdt å diskutere balansen

Programredaktør i NRK, Kyrre Nakkim, svarer i en e-post at NRK har brukt store ressurser på å dekke pandemien og dens konsekvenser.

– Pandemien har gitt virkninger på nær sagt alle deler av samfunnslivet, alt fra privatlivets fred til landets økonomi, støtteordninger til næringslivet og tilstanden i norsk helsevesen. Dette er sentrale, viktige politiske saker som jeg regner med Sivert Bjørnstad er enig i at pressen følger nøye, skriver Nakkim.

Programredaktøren forteller at NRK har organisert medarbeidere i egne korona-team, for få kunnskapsbasert journalistikk.

– Denne organiseringen har gjort at økonomi- og politikkredaksjonen har kunnet jakte andre nyheter enn de rent korona-relaterte. Resultatet er blant annet egne prosjekter rundt det rødgrønne alternativet, striden i Obos og fokus på Senterpartiets klimapolitikk.

Nakkim forteller at regjeringens korona-pressekonferanser ikke har vært dekket av politiske journalister, nettopp for at disse skal kunne frigjøres til annet arbeid.

– Så er det alltid viktig å diskutere balansen mellom korona og annet stoff, og i den sammenheng tar vi tar med oss Bjørnstads kritikk i vårt videre arbeid, skriver Nakkim.

Full trøkk

Leder for nyhetsavdelingen i VG, Eva-Therese Grøttum, mener det er kunstig å trekke et skille mellom politisk journalistikk og dekning av pandemien.

– Håndteringen av vår tids største krise er politisk. Hvordan politikerne har fulgt opp beredskapen, hva som ligger til grunn for inngripende tiltak, konsekvensene for næringsliv, kulturliv og barn og unge er derfor i kjernen av hva vi jobber med, skriver Grøttum i en e-post til Medier24.

Hun understreker at de kommer til å fortsette å ha full trøkk på både corona og annen politikk inn mot stortingsvalget.

– Samtidig skriver vi selvsagt om andre politiske saker, de siste dagene har vi for eksempel skrevet om hva som vil skje med regionreformen og abortuenigheten mellom Sp og Ap.

Powered by Labrador CMS