Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Norsk PEN er begge blant initiativtakerne til World Expression Forum. Her representert ved adm. dir Randi Øgrey (t.v) og Norsk PEN-leder Kjersti Løken Stavrum.

Medietoppene starter globalt forum for ytringsfrihet - vil bli som toppmøtet i Davos

Det nye, norske prosjektet World Expression Forum har store ambisjoner.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

26 norske organisasjoner, deriblant Norsk Presseforbund, Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Norsk PEN går i disse dager sammen i opprettelsen av World Expression Forum.

Målet er at forumet, som skal avholde en årlig, global konferanse på Lillehammer, skal bli like viktig for arbeidet for ytringsfriheten som World Economic Forum i Davos er for utviklingen av verdensøkonomien.

Aftenposten omtalte denne saken først.

På spørsmål fra Medier24 om hvordan forumet skal nå sitt ambisiøse mål, svarer Norsk PENs leder, Kjersti Løken Stavrum, slik:

– Jeg tror nøkkelen er at man ikke bare må samles for å prate. Til grunn for arrangementet ligger det rapporter av høy kvalitet, og hele ambisjonen vår er gjennomsyret av ønsket om å finne de beste, praktiske løsningene.

Løken Stavrum mener ytringsfriheten og tilgangen på korrekt informasjon er sentralt for å gjøre samfunnet bedre.

Derfor er også kampen mot feilinformasjon svært viktig, ifølge Norsk PEN-lederen.

– Å finne løsninger og konkret informasjon er vår tidsalders oppgave, sier hun.

– Ytringsfriheten er i forandring

Norsk PEN-lederen sier at ideen om World Expression Forum blant annet kommer av to spesifikke erkjennelser initativtakerne har kommet til.

– Ytringsfriheten er i forandring, og går fra å være etablert prinsipp til å bli mye mer komplisert. Den har et behov for mer praktisk tilrettelegging i hverdagen, sier Løken Stavrum.

Hun mener ytringsfrihetsarbeidet i større grad må prege arenaer som utdanning og arbeid.

Løken Stavrum forteller også at opprettelsen av forumet er gjort med et globalt perspektiv.

– Den andre erkjennelsen er at ytringsfriheten er under press i land vi ikke trodde ville komme til å utfordre dette prinsippet. Da har vi et behov for å jobbe for forståelsen av ytringsfriheten over hele verden.

– Vi blir også påvirket av andres manglende ytringsfrihet.

– Viktig og godt initiativ

Administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Randi S. Øgrey, har store forhåpninger for prosjektet.

Hun håper nå at mange av deres medlemmer vil engasjere seg i prosjektet.

– Vi tenker at dette er et viktig og godt initiativ, og at det er viktig at mediene tar en helt sentral plass i det. Vår hovedvekt i dette dreier seg om pressefrihet og ytringsfrihet, der Norge er i verdenstoppen. Det forplikter, sier Øgrey til Medier24.

Hvordan vil en ideell dag på den årlige konferansen på Lillehammer kunne se ut?

– Det er den vi skal skape sammen. Jeg håper det blir mange diskusjoner om det. Den 20. august skal vi samles til gode diskusjoner om hvordan gode løsninger kan trekkes frem, og hvordan fakta kan bringes til torgs.

Som eksempel på en utfordring hun ønsker at forumet skal bidra til å løse, er hvordan man kan få flere unge til å ytre seg.

Den siste tidens debatt omkring Ytringsfrihetskommisjonen har blant annet handlet om hvem som kan ytre seg. Er det noen som ikke er velkomne til å delta i forumet deres?

– Dette skal være en arena som skal samle bredden, lokalt, nasjonalt og globalt. Vi skal diskutere hele rommet rundt ytringsfriheten, og det er alle velkomne til.

Powered by Labrador CMS