Inngangen til Skatteetaten (Skattedirektoratet) ved Helsfyr i Oslo.Lise Åserud / NTB
Skatteetaten avviser lekkasje etter anklager i Kapital
Skatteetaten avviser at noen har lekket kortbruk fra Valutaregisteret, og vurderer selv å innklage Kapital til Pressens Faglige Utvalg.
Ole DagKvammeFrilansjournalist
PublisertSist oppdatert
Denne artikkelen er over to år gammel.
– Skatteetaten gjorde grundige undersøkelser da vi ble kjent med beskyldningene som nylig sto på trykk i Kapital. Våre undersøkelser har ikke funnet noen spor av oppslag i valutaregisteret eller andre aktuelle registre og gir ikke grunnlag for mistanke om at det er utlevert taushetsbelagt informasjon, sier kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum i Skatteetaten til Medier24.
I en Kapital-reportasje publisert før påske påstår en kilde at pensjonert skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen ga informasjon om kortbruken til advokat John-Christian Elden i utlandet til journalist Knut Gjernes i Dagens Næringsliv.
– At jeg skal ha lekket informasjon om kortbruk er en usann påstand, og det er grovt injurierende. Jeg avviser på det sterkeste at jeg har gjort det. Det er rett og slett ikke sant, sa Kristiansen til Medier24.
Han opplever reportasjen vanskelig, og har bedt sin tidligere arbeidsgiver om juridisk bistand.
– Jeg har selvfølgelig bedt om juridisk bistand fra Skattedirektoratet. Normalt er det vel Regjeringsadvokaten som bistår staten, for Skatteetaten er jo beskyldt for lekkasjer, det er egentlig det som har skjedd her, sier Kristiansen.
Sjekket ut
Skatteetaten bekrefter at Kristiansen har bedt om bistand.
I et notat til Jan-Egil Kristiansen datert 29. april 2022 redegjør Skatteetaten for hvordan etaten behandlet påstandene, slik at han skal kunne viderebringe dette til PFU.
«Daværende skattedirektør Hans Christian Holte mottok den 11.1.20 et brev fra advokat Elden. I brevet ble det opplyst at navngitte klienter hadde blitt kontaktet av en journalist og at opplysninger fra journalisten indikerte at vedkommende har hatt tilgang til konkrete opplysninger om bruk av bankkort i Dubai. I brevet ble det fremmet mistanke om at du hadde samarbeidet med journalisten, herunder overlevert informasjon om bruk av bankkort i Dubai.» skriver Skatteetaten i brevet.
Elden hadde også sagt at han selv ikke hadde annen dokumentasjon på forholdet enn klientens ord. Skatteetaten fulgte likevel saken opp ved å sende brevet til sin egen internrevisjon.
«Resultatet av gjennomgangen av loggene viste at det ikke var foretatt søk i valutaregisteret på advokat Elden selv eller virksomheten i den aktuelle perioden. Det var heller ikke foretatt andre mistenkelige søk som ga grunnlag for videre undersøkelser.» heter det i brevet.
Skatteetaten bekrefter at opplysningene loggføres:
– Vi reagerer på at Kapital lager en sak om en av våre tidligere ansatte hvor de fremstiller udokumenterte påstander på denne måten. Det fremkommer svært alvorlige påstander. Samtidig registrer vi at påstandene ikke dokumenteres, sier kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum.
– På generelt grunnlag: Skatteetaten har ansvaret for Valutaregisteret og anser faren for lekkasjer for svært liten. Flere etater har tilgang til opplysningene i Valutaregisteret, alle søk loggføres og kan ettergås. Misbruk vil få konsekvenser, sier hun videre.
Medier24 har forelagt kritikken både fra Skatteetaten og Kristiansen overfor Kapital-redaktør Vibeke Holth.
Hun svarer med følgende skriftlige uttalelse:
– Det blir prinsipielt feil for oss å forhåndsprosedere saker som skal opp til behandling i PFU, i andre medier. Vår versjon av saken, som er helt annerledes enn den M24 forhåndsprosederer, vil fremkomme der.