Tidligere skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen. Bildet er fra 2010.

Tidligere skatte­krimsjef klager inn Kapital til PFU

Pensjonert skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen meldte reportasjen inn for Pressens Faglige Utvalg samme dag som den ble publisert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– At jeg skal ha lekket informasjon om kortbruk er en usann påstand, og det er grovt injurierende. Jeg avviser på det sterkeste at jeg har gjort det. Det er rett og slett ikke sant, sier en preget pensjonert tidligere skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen til Medier24.

Før påske publiserte Kapital artikkelen ValutaLeaks med kraftige påstander om samrøre mellom Dagens Næringsliv, Skatteetaten og en kjent finanscowboy.

Her heter det at Kristiansen lekket taushetsbelagt personinformasjon fra Valutaregisteret fra navngitte personer til Dagens Næringsliv.

Skrev klagen selv, på dagen

Jan-Egil Kristiansen forfattet klagen til Pressens Faglige Utvalg (PFU) selv, etter å ha funnet adresse og fremgangsmåte på nettet.

– Kapital kommer med alvorlige påstander, som har konsekvenser. Slike anklager kan komme mot hvem som helst som jobber i Skatteetaten eller andre steder. Særlig de som jobber mot kriminelle: at man kan bli utsatt for alvorlig påstander om straffbare forhold. Derfor syntes jeg det var riktig å reagere, slik at man ikke skal bli hengt ut for påstander som ikke er sanne, sier Kristiansen.

Norsk Presseforbund bekrefter overfor Medier24 at de har mottatt en klage til PFU fra Kristiansen.

I Kapital-reportasjen påstår en kilde at en navngitt, tidligere skattekrimsjef har lekket informasjon om kortbruken til advokat John-Christian Elden i utlandet til journalist Knut Gjernes i Dagens Næringsliv.

Gjernes skal ha lekket informasjonen videre til den omstridte finansmannen Per Morten Hansen fra Drammen. Bare få personer har tilgang til personers kortbruk i utlandet.

– Vanskelig bevise hva jeg ikke har gjort

Kristiansen sier han var i kontakt med redaksjonen i Kapital flere ganger, og at han avviste påstandene.

– De sa det var påstander fra en navngitt person. Jeg svarte flere ganger at dette var usant, sier Kristiansen.

Han viser også til at Skattedirektoratet opplyser i saken at man kan spore hvem som har vært inne i registeret, og at lekkasjer får konsekvenser.

– Problemet er at man ikke kan dokumentere enkeltsaker, det sier vel også Riksadvokaten. Men det står vel egentlig indirekte at Skatteetaten har sjekket opp påstandene, sier Kristiansen.

Likevel finner han det vanskelig å skulle bevise at han ikke har gjort noe galt.

– Det er udokumenterbare påstander, rett og slett fordi de er usanne. Man kan ikke alltid bevise at man er uskyldig. Derfor har vi jo et system som skal beskytte oss, sier Kristiansen.

Skatteetaten understreker overfor Medier24 at de gjennomførte «grundige undersøkelser» da de ble gjort kjent med beskyldningene, men at de ikke «har funnet noen spor av oppslag i valutaregisteret eller andre aktuelle registre og gir ikke grunnlag for mistanke om at det er utlevert taushetsbelagt informasjon».

Medier24 har forelagt kritikken fra Kristiansen overfor Kapital-redaktør Vibeke Holth. Hun skriver følgende i en kommentar:

– Det blir prinsipielt feil for oss å forhåndsprosedere saker som skal opp til behandling i PFU, i andre medier. Vår versjon av saken, som er helt annerledes enn den M24 forhåndsprosederer, vil fremkomme der.

Powered by Labrador CMS