Nestleder i tenketanken Minotenk, Lisa Esohel Knudsen.

Refser medienes dekning av «Jungeltelegrafen»

– Det er absolutt ikke minoriteter som har stått og kjempet for at man skal bytte navn på et program, men det er det som blir fortellingen og det etterlatte inntrykket, sier Lisa Esohel Knudsen.

Publisert

Tidligere denne uken ble det kjent at NRK-programmet Jungeltelegrafen bytter navn til Musikkreisen.

Det førte til sterke reaksjoner, og ble heftig omtalt i mediene, også i Medier24.

– Jeg synes dette føyer seg inn i bildet av NRK som den suverent mest woke mediebedriften i Norge, sa Vebjørn Selbekk til Medier24.

I et innlegg på Facebook skriver nestleder i tenketanken Minotenk, Lisa Esohel Knudsen, at hun har blitt kontaktet av flere medier som var på let etter noen som kunne bekrefte at navnet Jungeltelegrafen er belastende eller krenkende.

– Den bekreftelsen får de ikke av meg og Minotenk, skriver hun.

Til Medier24 utdyper hun:

– Det er absolutt ikke minoriteter som har stått og kjempet for at man skal bytte navn på et program, men det er det som blir fortellingen og det etterlatte inntrykket, sier hun.

Opplevelsen hun sitter igjen med er at når det forsøkes å nyansere debatten, så er det ikke like interessant for journalister.

Hun trekker fram Black Lives Matter-demonstrasjonene i 2020, som også nådde Norge, med demonstrasjoner og leserinnlegg.

Klikk og følelser

– Da opplevde mange at debatter som statue-debatten og andre symbolske debatter var det som ble interessant for mediene å skrive mye om. Det er saker som inngår i en kulturkrig, sier hun, og presiserer poenget sitt:

– Kulturkrig og «krenkesaker» skaper mye klikk og følelser. Det genererer sterke reaksjoner i kommentarfeltene, og de som tjener på det er mediene. Så tjener andre som ønsker å fremstille minoriteter som hyperkrenkbare på det.

Hun sier hun har forståelse for at saker må spisses.

– Men ofte så spør man seg om det er så hensiktsmessig i debatter som dette, som skaper ekstremt mye trykk, følelser og reaksjoner, og gjerne bidrar til en fortelling om at minoriteter spesielt er veldig lett krenkbare, kommenterer hun.

Forklarte navnebyttet

I onsdagens Dagsnytt 18-sending forteller musikksjef i NRK, Mats Borch Bugge at det har vært et vanvittig engasjement rundt saken, og at den kom skjevt utav startgropen.

– Navnebyttet handler ikke om at ordet Jungeltelegrafen er belastende, men at ordet eller navnet ikke er spesielt tydelig for hva dette programmet inneholder, sa han.

Han forklarte videre at NRK ønsker å tydeliggjøre musikktitlene sine, og samlet det under navnet Musikkreisen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS