Samfunnsdebattant Kjetil Rolness, Subjekt-redaktør Danby Choi og Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk
Samfunnsdebattant Kjetil Rolness, Subjekt-redaktør Danby Choi og Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk

Raser mot NRK: – Den suverent mest woke mediebedriften i Norge

Sterke reaksjoner på NRKs navneendring av Jungeltelegrafen. NRK hevder det ikke handler om woke.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent at set globalt orienterte programmet «Jungeltelegrafen» på NRK P2 bytter nå navn til «Musikkreisen». 

Overfor Klassekampen bekrefter Eva Midttun Leira, kanalsjef for NRK P2, at de har tatt hensyn til at navnet kan oppleves som belastende.

Navneendringen har skapt flere sterke reaksjoner på sosiale medier. 

En av dem er ansvarlig redaktør Vebjørn Selbekk i Dagen.

«Resten av samfunnet er på vei ut av krenkelseshysteriet, men NRK tror fortsatt vi er en nasjon av skjelvende aspeløv. Er det virkelig ingen voksne hjemme på Marienlyst?», skriver Selbekk på Twitter/X.

Overfor Medier24 utdyper han kritikken:

– Jeg synes dette føyer seg inn i bildet av NRK som den suverent mest woke mediebedriften i Norge, sier Selbekk til Medier24.

– Et oppkonstruert tilfelle

Selbekk er tidligere rådsmedlem av Kringkastingsrådet. Han var med da rådet behandlet avpubliseringen av «Helt Ramm i Tokyo».

– NRK har en lang historie med å endre og ta bort ting av plakaten som folk angivelig blir krenket av. Jeg tror NRK undervurderer sine seere, lyttere og lesere.

– Nå kan det jo være at noen synes at navnet er belastende. Er det ikke da bra at NRK endrer et navn som har eksistert siden 1986?

– Hvem da? Det er det som er mitt spørsmål. Hvem i all verden skal føle seg krenket av et program heter Jungeltelegrafen? Det er et oppkonstruert tilfelle, svarer Selbekk som mener det hele blir komisk.

Medier24 har også tatt kontakt med Subjekt-redaktør Danby Choi som er en selverklært woke-motstander.

– Jeg er mangeårig lytter av Jungeltelegrafen og har aldri tenkt på navnet som noe støtende. Dette sier alt om den «woke» tiden vi lever i, og at NRK gir etter for folks hysteriske følsomhet, sier Choi, og fortsetter:

– Dette er bare ett av mange eksempler.

Han mener verken språket, journalistikken, kunsten eller menneskene kan blomstre i en offentlighet der man må passe på at ingen blir støtt av noe. 

– Offentligheten blir trangere, sier Subjekt-redaktøren.

Det nye navnet Musikkreisen mener Choi bare er en dårligere språklig variant av Jungeltelegrafen. 

– Begge deler handler om å tilegne seg og spre kunnskap om musikk som kanskje ikke er tilgjengelig for alle. Men det er et svakere navn, både språklig og assosiativt.

Også samfunnsdebattanten Kjetil Rolness har uttalt seg om navneendringen.

«I morgen: Arbeiderpartiet skifter navn fordi forkortelsen Ap høres ut som «ape». Nytt navn på partiet blir Internasjonal Samling», skriver han på Facebook.

– Saken bærer galt avsted

Medier24 har forelagt kritikken overfor NRK.

Musikksjef Mats Borch Bugge skriver at det er helt supert at folk engasjerer seg i NRKs innhold og titler.

– Jeg opplever riktignok at denne saken bærer galt avsted, da denne navneendringen ikke handler om woke, men å tydeliggjøre innholdet for et større publikum, skriver Bugge. 

– Du skriver at saken bærer galt av sted, og at navneendringen ikke handler om woke. Stemmer det da ikke at en del av grunne til endringen er hensyn til at navnet kan oppleves belastende - slik dere sier til Klassekampen?

– Jo, det stemmer at «vi tenker at det finnes bedre navn enn «Jungeltelegrafen» i 2023 for å forklare hva dette innholdet faktisk er, svarer musikksjefen og fortsetter:

– Men først og fremst handler dette om at programmet er et av de mest «på» programmene vi har. Et sted å oppdage ny, spennende musikk - noe det gamle navnet ikke reflekterer»

Han påpeker at NRK ser at det i en valgbar verden er langt lettere å finne innhold som peker i retning av det som utgjør innholdet.

Derfor har vde samlet de to programmene Jungeltelegrafen og Musikkreisen DJ under navnet «Musikkreisen». 

– Dette programmet er viktig for oss, derfor ønsker vi at flest mulig skal kunne finne det. Vi mener at navnet «Musikkreisen» er mer beskrivende for hva programmet er og ikke minst lettere å forstå for nye lyttere.

– Gjør NRK dette av eget initiativ?

– Ja, dette gjør vi for å tydeliggjøre tilbudet vårt. Publikum oppgir at det er vanskelig å finne deler av NRKs musikktilbud, derfor ønsker vi å imøtekomme dette gjennom tydeligere - eller mer "strømlinjeformede" - titler som noen velger å kalle det.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS