Juian Assange
Wikimedia Commons
Europarådet oppfordrer britene til å ikke utlevere Julian Assange: – Vil ha en «chilling effect» på pressefriheten
Europarådet har sendt brev til Storbritannia hvor de frykter for negative konsekvenser for pressefriheten om de utleverer Julian Assange til USA.
- I første versjon av denne saken sto det at det var EU-kommisjonen som hadde sendt brev. Det er ikke riktig. Det er Europarådet som har sendt britene et brev.
Europarådets kommissær for menneskerettigheter, Dunja Mijatović, oppfordrer Storbritannias innenriksminister Priti Patel til ikke å utlevere WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange til USA.
Det kommer frem i et brev som ble publisert onsdag.
Mijatović mener anklagene mot Assange, som hun beskriver som brede og vage, er urovekkende ettersom mange av dem gjelder aktiviteter i kjernen av undersøkende journalistikk i og utenfor Europa.
«En utlevering av Assange på dette grunnlaget vil ha en «chilling effect» på pressefriheten, og vil kunne hemme pressen i å utføre sin oppgave som formidler av informasjon og offentlig vakthund i demokratiske samfunn», skriver Mijatović i brevet.
Tidligere i vår besluttet en britisk domstol å overlate beslutningen om utlevering av Assange til innenriksminister Patel.
Avgjørelsen er dermed overført til det politiske bordet. Tidligere Aftenposten-redaktør, Harald Stanghelle, har tidligere utfordret utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) om å ringe britenes innenriksminister for å markere «det prinsipielle alvoret».
Overfor Medier24 uttalte utenriksdepartementet at de da ikke ønsket å gripe inn i den politiske prosessen.
Assange er tiltalt for spionasje etter at Wikileaks i 2010 publiserte en halv million lekkede dokumenter om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.
USA krever ham utlevert, og saken har vært gjennom flere runder i det britiske rettssystemet.
Dersom britene fatter en beslutning hvor de utleverer Assange, risikerer Wikileaks-grunnleggeren opptil 175 års fengsel.
Assange er tiltalt på 18 punkter, blant annet spionloven.