(BERGEN): Tirsdag la Reportere uten grenser ut sin årlige pressefrihetsindeks, som er dyster lesning for alle med et hjerte for pressefrihet.
Tallene ble lagt frem i anledning pressefrihetens dag.
Norge, Sverige og Danmark ligger i toppen, men ellers er det mørke tall.
I 28 land, deriblant Russland, Hviterussland, Kina og Myanmar, betegnes situasjonen som svært ille, melder NTB.
Kun åtte land er i en posisjon som beskrives som god.
– Vi er også sårbare
Det bekymrer generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, stort.
– Det er det dystreste bildet jeg har sett i alle de årene jeg har fulgt utviklingen på dette feltet. Det er kun åtte land i verden som har en situasjon som betegnes som god, sier hun til Medier24.
– Det går også i feil retning i svært mange deler av verden, inkludert i Europa. I Russland er det selvsagt helt ekstremt, sier Floberghagen.
Hun er glad for at Norge igjen troner i toppen, men mener vi ikke må senke skuldrene helt.
– Det er veldig fint ligger på topp, men også vi er sårbare, minner Floberghagen om.
Også leder for Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, er bekymret over utviklingen.
– Det er deprimerende at flere land har en negativ utvikling, noe vi har sett over tid. Også i europeiske land så blir medienes muligheter til å drive fri og uavhengig journalistikk innskrenket med stadige lovendringer, sier Tryggestad til Medier24.
– Skremmende
NJ-sjefen viser blant annet til Polen og Ungarn, hvor utviklingen går feil vei.
– Der legger myndighetene føringer for hva man kan skrive og gjøre. Da er det ekstra viktig at vi tar en slik rolle internasjonalt og jobber for generelt bedre vilkår for mediene, sier Tryggestad.
Administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening, Randi Øgrey, mener det viktig at Norge diskuterer hva man kan gjøre for å bedre vilkårene for pressen ute i verden.
– Den viser en veldig tydelig utvikling i verden som er ganske skremmende. Vi som ligger på toppen må rett og slett bidra mer ute i verden. Pressefriheten er viktigere enn noen gang slik situasjonen er i verden, sier Øgrey til Medier24.
– Det er en forstemmende rapport som viser at det er mye som står på spill, legger hun til.