NRKs distriktsdirektør Marius Lillelien synes det er synd at noen journaliststudenter har fått utsatt praksisoppholdet sitt i NRK på grunn av koronapandemien.Erik Waatland
Smitten skaper usikkerhet rundt journalist-studentenes NRK-praksis: – Betyr mye for oss
NRK har fortsatt ikke full oversikt over hvilke NRK-kontorer som kan ta imot studenter i praksis.
I etterkant av at denne saken ble publisert opplyser distriktsdirektør Magnus Lillelien at NRK krisestab har besluttet at NRK nå åpner for å la studentene starte sin praksisperiode på steder det er mulig å overholde NRKs smitteverntiltak.
Hvilke steder som kan ta imot praksisstudenter er ennå uklart, ettersom lederne i de ulike NRK-enhetene må gjøre egne vurderinger på dette. Dette vil avklares så fort som mulig, sier NRK. Én av de fem NLA-studentene det refereres til i saken, får starte praksisperioden sin førstkommende onsdag.
Denne vinteren skal tredjeårsstudentene på landets journalistutdanninger utplasseres i praksis hos ulike norske mediebedrifter.
For mange er en praksisplass i NRK selve drømmen. Studentene som hadde sikret seg et opphold hos allmennkringkasteren, har derimot ikke fått starte opp ennå, grunnet koronapandemien.
– Dette var leit, men vi hadde ingen mulighet til å gi et forsvarlig tilbud med retningslinjene som gjelder, skriver distriktsdirektør Marius Lillelien til Medier24.
Han legger også til:
– Vi må også sikre at vi gjør alt for å unngå smitte slik at vi kan opprettholde vår produksjon og vårt tilbud til publikum.
Gjør ny vurdering de neste dagene
Majoriteten av journaliststudentene skal etter planen starte sitt praksisopphold i NRK 1.februar, mens studenter som skal i praksis på produksjonssiden skulle startet i januar.
Fem studenter ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, skulle ha startet sitt praksisopphold allerede.
– Har dere noen idé om når studentene kan være i gang med sine praksisperioder hos dere?
– Det setter folk hos oss seg ned for å vurdere akkurat nå, i etterkant av statsminister Erna Solbergs redegjørelse. Vi begynner nå, og vil nok ha svar på dette i løpet av de to neste dagene, opplyser Lillelien.
Journaliststudentenes praksisperiode varer normalt sett i åtte uker.
Lillelien innrømmer at det kan bli vanskelig å få tatt igjen den tapte tiden, for dem som allerede skulle ha vært utplassert nå.
– Vi vil nok ikke klare å ta igjen de ukene, men håpet er å kunne få folk i gang så fort som mulig. Mange av dem har ikke startet ennå, og skal etter planen starte 1. februar, sier han.
– Hva betyr det for NRK å kunne være praksisplass for studentene?
– Det betyr mye for oss, og har alltid vært en viktig rekrutteringsvei for oss. På den andre siden er det også viktig for oss å kunne bidra til at nye medarbeidere på produksjonssiden får et mest mulig meningsfylt utdanningsløp.
– Forsvarlig slik ting er nå
Liv Iren Hognestad er praksiskoordinator ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.
Hun forteller at studentene som nå skulle vært i praksis, har fått anledning til å starte arbeidet med sine bacheloroppgaver som skal leveres til sommeren.
– Hva synes du om at studentene ikke får fylt ut åtte ukers praksis?
– Ideelt sett skulle vi ønske at alle studentene fikk åtte ukers praksis, men jeg skjønner også NRK, som er en stor organisasjon med mange praktikanter inne, sier Hognestad til Medier24.
Og fortsetter:
– Vi tenker at selv om det ikke blir åtte uker, så vil studentene likevel få oppfylt læringsutbyttet i emnet, bare ikke like mye. Det mener vi er forsvarlig, slik ting er nå.
Hun forteller samtidig at det betyr mye for skolen å kunne sende studentene sine ut i praksis hos mediebedrifter som NRK.
– Jeg tenker at dette er en viktig og fin del av studiet. Vi ser også at myndighetene ønsker at det skal være stort fokus på praksis i alle utdanning.
Hognestad viser også til at NLA tilbyr sine studenter mye intern praksis, men at dette ikke blir helt det samme som å jobbe i en ordinær redaksjon.
– I praksis får studentene kontakter og arbeidsprøver. Vi ser at en arbeidsprøve fra NRK Sørlandet, Eurosport eller hvor det måtte være, veier tyngre når man etter hvert skal søke jobb, sier hun.