Mange journalistikk-studenter har måtte ta redaksjonspraksisen på hjemmekontoret. Foto: Berit Keilen / NTB

Korona skaper praksis-problemer for journalist­studentene - fortsatt usikkert hva som skjer i 2021

Flere mistet praksisplass i 2020, mens andre ble prioritert over faste ansatte i redaksjonen. Skolene roser mediebransjen for å ha stilt opp for studentene.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Praksis-periode og utenlandsopphold er noe mange journalistikk-studenter ser frem til. Men i år har flere studiesteder møtt utfordringer med gjennomføring av praksisen. 

Studieprogramleder ved Universitetet i Stavanger, Espen Reiss Mathiesen, forteller at korona har gitt problemer for journalistikk-studentene ved universitetet.

– Det er et h…. problem. Men så langt har alle praksisbedrifter sagt ja til å imot studenter fra og med 11.januar, skriver han til Medier24.

Fire mistet praksisplassen

Han forteller at det var perioder i vår, da landet først stengte ned, da studentene satt på hjemmekontor mens de var i praksis.

– Men mange av studentene ble sittende på hovedkontoret sammen med redaktøren, mens resten av redaksjonen var hjemme, legger han til.

Ved UiS mistet også fire av studentene praksisplassen sin i vår, og måtte gis internpraksis.

– Det gjorde vi ved å holde på hjemmekontorene, ha digitale morgenmøter ledet av en redaksjonssjef i en herværende lokalavis, gi personlig oppfølging til alle og drive aktivt salg av saker til lokale redaksjoner, forteller Reiss Mathiesen.

For studentene som skulle på utveksling, har det også blitt store endringer, da det ble stans i all utveksling.

 – I stedet har de fått tilbud her på huset. Resultatet er mange halvdeprimerte studenter som har sjekket været på Yr i San Diego, mens de har vasset i regn her på campus. Rundt 70 prosent av våre studenter har tidligere reist ut.

Reiss Mathiesen forteller at neste utvekslingssemester er høsten 2021, og at det er litt tidlig å si hva som vil skje med den.

Fikk ikke bytte redaksjon

Ved Universitetet i Bergen er også journalistikk-studentene klare til praksis til neste år, og universitetslektor Per Christian Magnus forteller at alle studentene har fått plass.

– Det er opp til redaksjonene hvordan praktikantene skal arbeide i denne perioden, om det er fra hjemmekontor eller redaksjonene.  Studentene selv er så klart innforstått med usikkerheten vi alle er oppe i, skriver han til Medier24.

For studentene som hadde praksis i år, kom nedstengingen en uke før studentene skulle bytte redaksjon.

– Vårt praksisprogram består av to ganger åtte uker, i to ulike redaksjoner, slik at de skifter praksissted halvveis i semesteret. I mars ble det bestemt i de fleste redaksjoner at ingen nye slapp inn, slik at flertallet ble værende der de var i første periode, men gjerne fikk andre oppgaver, skriver Magnus.

Universitetet Nord i Bodø har hatt to år uten opptak på journalistikk-utdanningen. Et nytt kull startet i høst, men de skal ikke ha redaksjonspraksis ennå. Men avgangskullet for 2020, fikk praksisen midt i nedstengingen.

– Alle fullførte, men fra hjemmekontor på hyblene sine, og vi fulgte dem tett opp med jevnlig kontakt, skriver professor Birgit Røe Mathiesen til Medier24.

Kollektiv ånd i bransjen

Ved OsloMet hadde studentene praksis i høst, og er nå straks ferdig. Førstelektor Anders Gjesvik sier det har gått bra, og at studiet har hatt om lag 70 studenter i praksis.  

–  Mange har vært på hjemmekontor, men de fleste har vært noe i redaksjonen, sier han og legger til at noen redaksjoner også har holdt faste ansatte hjemme, for å gi studenter en plass i redaksjonen.

Førstelektor Anders Gjesvik ved OsloMet 

– Jeg er veldig takknemlig ovenfor bransjen. Det har vært en kollektiv ånd i journaliststanden.

Han påpeker også at mange studenter har synes det har vært tungt med annerledes praksis.

– Det er en kvalitet i å få sitte i en redaksjon, og få være ute i den «kalde virkeligheten». Og man mister følelsen av det kreative kaoset når man starter på et hjemmekontor.

Desto større problemer er det for tredjeårsstudentene, som har reportasjereise til utlandet.

Fjorårets kull var midt i reportasjereisen sin da smitten spredte seg rundt i verden, og grensene stengte.

– Det var stressende en stund, vi hadde 40 studenter i 18 land, og alle måtte hjem. Noen satt ser og så at flyene ble kansellert. Det var veldig lettende da den siste studenten landet på Gardermoen, forteller Førsteamanuensis Anne Hege Simonsen.  

Anne Hege Simonsen

Neste kull skulle egentlig reist i starten av 2021.

– De får jo ikke reist, forteller hun.  

– Slik vi gjør det nå er å jobbe med tematikken de ville hatt i forkant av reisen, og så lage en bakgrunnsak om korona i andre land, bakenfor tallene på smittede og døde, og en reportasje, bare hjemmefra. Det er også mulig vi får til innlandsreiser, sier hun.

– Mange gleder seg til reportasjereisen, og ser på det som svenneprøven. Og jeg skulle aller helst sett at de fikk reist ut og møte ordentlig mennesker.  

Brukte idrettshall som presserom

Ved Høgskulen i Volda forteller rektor Johann Roppen at praksisen har gått bra.

– Den interne praksisen har gått som vanlig, og det er vi sjeleglade for. Studentene har brukt en ny idrettshall som ligger rett ved skolen som presserom, som at vi har kunnet ha rikelig med avstand, forteller han.

– I den eksterne praksisen ble ingen kastet ut av mediehusene de jobbet i, forteller han, og legger til at det nok ikke var den beste praksisperioden.

– Det skal jo være en levende del av studiet, hvor man er ute i redaksjoner, men nå ble alle sittende på hjemmekontor. Men vi er veldig glade for at ingen fikk sine praksisperioder stoppet, sier Roppen.

Stolt av mediebransjen

Rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen

Også på de private høyskolene har ting gått bedre enn fryktet.

Studieleder for bachelor i Journalistikk ved Høyskolen Kristiania, Lars Richard Bache, forteller at alle studentene fikk praksisplass.

– Jeg er både stolt av mediebransjen, og glad for holdningen de har vist med å ta inn alle praktikantene. Til tross for anstrengende arbeidsforhold og hjemmekontor, har de stilt opp som aldri før, sier han til Medier24.

Studieleder Lars Richard Bache ved Høyskolen Kristiania.

Bache forteller at flere mediehus har prioritert studentene i redaksjonen.

– Samtidig er det veldig bra at studentene nå får praksis i en annerledes form. Arbeidslivet kommer til å endre seg nå etter dette året, og gjennom å ha praksis på et hjemmekontor, får de et forsmak på hvordan fremtiden blir.

De har heller ikke sendt noen studenter på utveksling i år, men forteller at de foreløpig kjører vanlig prosess for de som skal reise ut høsten 2021.

– Vi holder mulighetene åpne, og kjører normal prosess med søknadsfrister og infomøter. Så må vi se an på et senere tidspunkt hva det blir til, forteller han.

Krevende å finne plasser

Ved NLA Høgskolen satser de på å ha praksis i løpet av våren.

– Vi tar i bruk hele semesteret og skyver noe på tidspunktene for gjennomføring av praksis for å tilpasse oss til når mediene kan ta imot studentene våre, skriver kommunikasjonsleder Solfrid Øvrebø Ebbesen til Medier24.

Hun forteller at det har vært krevende å finne praksisplasser på grunn av korona-situasjonen.

– Noen praksisplasser er også med et visst forbehold. Det kan hende noe av praksisen må gjennomføres fra hjemmekontor, men vi håper å unngå at hele praksisen må det.

Hun legger til at NLA ikke har hatt utenlandsutveksling for studentene i 2020, og skal heller ikke ha det våren 2021.

Powered by Labrador CMS