Mandag kom nyheten om at Journalisten har lagt samarbeidet med podkasten «Tut & Mediekjør» på is i påvente av at saken skal behandles i fagbladets styre.
Samarbeidet har møtt kritikk, blant annet fra sjefredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord.
I en kommentar mandag legger ansvarlig redaktør Roger Aarli-Grøndalen i Journalisten seg flat.
Overfor Medier24 forteller han at redaksjonen var forberedt på kritikk.
– Kritikken har vært som forventet. Jeg har forsøkt å svare opp hvordan vi har tenkt i kommentaren vi publiserte mandag, sier Aarli-Grøndalen til Medier24.
– Jeg hadde helst sett at vi unngikk å komme i denne situasjonen, legger han til.
– Klønet det til
– Da dere slapp nyheten uttalte du at du var forberedt på kritikk, men ikke bekymret. Hvor godt forberedt var du egentlig?
– Grunnen til at vi har snudd er at jeg har klønet det til i forholdet til mitt eget styre. Jeg har malt meg inn i et hjørne som gjorde det litt mer vanskelig, svarer Aarli-Grøndalen.
Han er klar på at han burde gått til styret i Journalisten før han valgte å offentliggjøre nyheten.
– Hva tenker du om at styrelederen ba dere om å legge samarbeidet på vent, og at det dermed kan se ut som de blander seg inn i redaksjonelle valg?
– Jeg føler ikke at de har bedt meg om å legge det på vent. Da jeg skjønte at styret ønsket å diskutere samarbeidet, ville det vært provoserende fra min side å gå videre før det ble behandlet. Jeg har ikke oppfattet at styret har stoppet meg, sier Aarli-Grøndalen.
I sin egen kommentar skriver Journalisten-redaktøren at han ble oppfordret til å se på en løsning for et samarbeid med Tut & Mediekjør av det forrige styret - under et styremøte for ett år siden.
– Er du overrasket over vendingen fra styret?
– Jeg følte at vi fikk en oppfordring til å se på samarbeidet, men jeg burde gått tilbake til styret når vi hadde fått til et samarbeid. Særlig når samarbeidet gikk såpass dypt ved at jeg skulle være ansvarlig redaktør, sier Aarli-Grøndalen.
– En utålmodig person
– Men er det ikke opp til deg som uavhengig redaktør å ta slike avgjørelser?
– Siden samarbeidet innebærer at jeg er redaktør på en annen plattform, er det naturlig at styret burde få sagt noe om det, svarer Aarli-Grøndalen.
Han trekker også fram andre problematiske sider, som klager til Pressens Faglige Utvalg (PFU) og eventuelle og hypotetiske søksmål.
– PFU-klager kunne jeg svare på. Men er det Journalisten eller Tut & Mediekjør som da blir felt? Selv om sjansen for at Tut & Mediekjør blir saksøkt er liten, ville da Journalisten også blitt saksøkt. Det er noen ting jeg kunne burde tenkt gjennom.
– Du skriver i kommentaren at dere har snakket om dette samarbeidet i ett år. Burde ikke dette være ting du hadde tenkt gjennom?
– Vi har ikke snakket sammen hver uke. Alle har mye å gjøre. Det har vært litt fram og tilbake, helt til vi satt oss ned for ikke så lenge siden. Jeg er en utålmodig person og liker at ting skjer raskt. Det er det både fordeler og ulemper ved.
– Hvordan vil dette påvirke ditt forhold til styret videre?
– Jeg regner med at jeg vil ha et profesjonelt og godt forhold til dem.
– Føler du at du har tillit fra styret?
–Jeg har ikke fått noen signaler om at de ikke har tillit, svarer Journalisten-sjefen.
– Ikke noe uenighet
Medier24 har tatt kontakt med tidligere styreleder, nå styremedlem, Tor-Erling Thømt Ruud, om påstanden om at Aarli-Grøndalen ble oppfordret til å se etter løsninger med Tut & Mediekjør.
– Det er ikke vanlig å kommentere det vi diskuterer i et styremøte. Men ordlyden som Roger bruker er riktig. De skulle se etter samarbeid med podkast-produsenter, blant annet Tut & Mediekjør, sier Thømt Ruud til Medier24.
– Pleier dere å gi denne type råd om redaksjonelt samarbeid?
– Nei, styret har ikke noen innvirkning eller påvirkning på redaksjonelt innhold. Men avgjørelser som har med bedriftens forretning, strategi, økonomi og politikk pleier vi å diskutere i styret, svarer Thømt Ruud.
Han ønsker ikke å si noe hva han tenker om saken før de har diskutert den på styremøtet 31. mai.
Medier24 har også vært i kontakt med styreleder Vibeke Lærum.
Hun forteller ar hun ikke har noe behov for å uttale seg om styreleder-arbeidet, men er klar på at avgjørelsen om samarbeid er en styresak.
– Det er i henhold til vår styreinstruks og våre vedtekter. Det er ikke noe uenighet mellom ansvarlig redaktør og styret der. Vi blander oss ikke opp i det redaksjonelle ansvaret, sier Lærum til Medier24.
– Roger Aarli-Grøndalen skriver at han ble oppfordret til å søke samarbeid med podkast-produsenter, blant annet Tut & Mediekjør. Hvorfor vender styret nå bort i fra denne oppfordringen?
– Det er ikke fattet noe vedtak om at han skulle inngå et slikt samarbeid. Vi går ikke på tvers av det forrige styret.
– Har du tillit til Journalistens redaktør?
– Ja, det har jeg.
– Finnes det en formell avtale mellom Journalisten og Tut & mediekjør?
– Nei, det er ikke signert noen avtale, sier Lærum.
Medier24 har vært i kontakt med både Eva Sannum og Svein Tore Bergestuen. De har ikke anledning til å bli intervjuet om saken.
For ordens skyld: Tjuefire, som Medier24 er en del av, var kunde av Sannum & Bergestuen i deler av 2022 (sosiale medier-strategi). I perioder i 2020 og 2021 fikk Medier24 tilsendt podkasten Tut & Mediekjør før publisering - slik at vi kunne omtale innholdet om vi ville.