Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, og generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, og generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø

Pressetoppene kritiske til podkast-samarbeidet: – Holder ikke å være åpen om bindingene

Norsk Presseforbunds Elin Floberghagen mener Tut & Mediekjør må omstruktureres for at et samarbeid med Journalisten skal være mulig. – Dobbeltroller blir ikke borte selv om de er åpne om dem, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Nyheten om at podkasten «Tut & Mediekjør» med Eva Sannum og Svein Tore Bergstuen inngår samarbeid med fagbladet Journalisten har møtt kritikk de siste dagene, blant annet av Dagbladet-redaktør Alexandra Beverfjord.

Søndag kveld kom nyheten at styret i Journalisten skal ta opp samarbeidet i styremøte neste uke - og mandag la Journalisten-redaktør Roger Aarli-Grøndalen seg flat, og uttalte at saken var klønete håndtert.

– Holder ikke å være åpen

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, sier til Medier24 at det er flere problemstillinger knyttet til samarbeidet.

– Her er det to programledere som i sitt yrke driver medierådgivning og har store kunder i mediebransjen, som de ikke kan dekke. Det vil innebære dobbeltroller, som ikke blir borte selv om de er åpne om dem, sier hun.

Floberghagen mener at det trengs en større omorganisering av podkasten for at et samarbeid skal fungere, for eksempel gjennom å få inn flere programledere slik at det blir en redaksjon som kan dekke hele feltet.

– Men det vi har sett så langt fra det foreslåtte samarbeidet, har ikke tydet på det. Og man trenger mer enn en ansvarlig redaktør. Her er det også bindinger, og det holder ikke alltid å være åpen om bindingene, hvis de er uforenelig med å drive fri og uavhengig journalistikk, sier Floberghagen.

Hun mener det er klokt at styret nå skal vurdere saken.

– Her tror jeg det gikk litt fort, og et er bra at de tar en ordentlig runde, for her tror jeg det må omorganiseres ganske mye. Det er helt åpenbart at alle medier, ikke minst NJs eget fagblad, må passe på at man har prinsippene i orden.

Vær Varsom-plakatens punkt 2.2:

Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.

– Utfordrer systemet

Floberghagen legger til at det også er en utfordring at Sannum og Bergestuen ikke kan bli medlemmer i NJ.

– I NJs vedtekter står det tydelig at medierådgivere ikke kan være medlem. Det kompliserer saken ytterligere, og utfordrer systemet om fri og uavhengig journalistikk, sier hun.

Presseforbundet-lederen har tidligere sagt at hun mener at podkaster som Tut & Mediekjør bør være forpliktet til VVP.

– De har også selv vært tydelig på at de ønsker å følge presseetikken, og jeg mener podkaster som ønsker å drive journalistikk bør kunne være underlagt VVP. Men da må man organisere seg på en måte som gjør det mulig.

Helt vanlig med styrets godkjennelse

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, sier til Medier24 at hun har lagt merke til flere reagerer på at styret er involvert i prosessen, og skal se på saken i neste styremøte.

– Selve kjernen i redaktørplakaten er at styret ikke kan gripe inn i redaksjonelle og journalistiske publiseringer. Men her er det snakk om avtaler og samarbeid. Og det er helt vanlig at det står i kontraktene til redaktører at man ikke kan ta på seg verv uten styrets godkjennelse, sier hun og legger til:

– Og det vil også gjelde hvis en redaktør takker ja til en annen redaktørjobb, eller om en redaktør ønsker å inngå et samarbeid.

Åpenbare presseetiske utfordringer

Kjelling Nybø påpeker at hun synes det er positivt at podkasten ønsker å bli et redaktørstyrt medium.

– Men i likhet med Alexandra Beverfjord ser jeg åpenbare presseetiske utfordringer med at PR-rådgivere skal være redaktørstyrte.

Hun viser til Vær Varsom-plakatens punkt 2.2 om uavhengighet og bindinger, som påpeker:

– Det å være PR-rådgiver ved siden av er eksempel på bindinger som 2.2 advarer mot. Jeg er veldig glad i punkt 2.3 som sier man skal ha åpenhet om bindinger. Men åpenhet i seg selv gir ikke frikort for å inneha hvilken som helst dobbeltrolle, sier hun.

Medier24 har vært i kontakt med Journalisten-redaktør Roger Aarli-Grøndalen og forelagt kritikken. Han har ikke anledning til å kommentere saken per nå.

For ordens skyld: Tjuefire, som Medier24 er en del av, var kunde av Sannum & Bergestuen i deler av 2022 (sosiale medier-strategi). I perioder i 2020 og 2021 fikk Medier24 tilsendt podkasten Tut & Mediekjør før publisering - slik at vi kunne omtale innholdet om vi ville.

Powered by Labrador CMS