VGTV anker dommen i saken mot NENT, der de ble ilagt å betale saksomkostninger på 1,5 millioner kroner for bruk av klipp fra Viaplay-eierens sportsrettigheter. Her representert ved VG-sjefredaktør Gard Steiro.Foto:Jan Magnus Weiberg-Aurdal
VGTV anker dommen i saken mot NENT - nå går saken til lagmannsretten
– Vi ønsker ikke en fremtid der sportsnyheter låses inne for offentligheten, og der pressen mister muligheten til å drive journalistikk og rapportering, sier VG-sjef Gard Steiro.
VGTV har besluttet å anke Oslo tingretts dom der Viaplay-eier NENT fikk medhold i sitt søksmål, etter at VGTV benyttet seg av klipp fra kanalens sportssendinger i sine nyhetssendinger.
Det bekrefter VGTVs advokat, Jon Wessel-Aas, overfor Medier24. Wessel Aas mener tingrettens forståelse av den såkalte nyhetsretten, som regulerer bruk av rettighetsbeskyttet innhold i nyhetsformidling, er for snever.
– Slik tingretten har tolket begrepet, vil utrolig lite sport være omfattet av nyhetsretten, sier advokaten.
Nahir Aslan, sjef for ekstern kommunikasjon i NENT, skrev dette i en e-post til Medier24 da dommen ble kjent.
– Vi er fornøyde med at retten har gitt sårt tiltrengt veiledning på dette området, og at det nå er bekreftet at det ikke er carte blanche med retten til å bruke korte utdrag fra hendelser av stor interesse. Dette er et viktig prinsipp for NENT Group, gitt våre tunge investeringer innen sport.
– Tilgangen er helt sentral
VGs sjefredaktør og administrerende, Gard Steiro, forteller at de anker dommen av prinsipielle årsaker.
– Vi mener dommeren definerer nyhetsretten for snevert. Om man så tolker dommen strengt, mener vi den vil få stor innvirkning på kringkasternes mulighet til å bedrive sportsjournalistikk, sier Steiro til Medier24.
Han mener offentligheten vil få dårligere tilgang til viktige nyheter fra sportens verden, om dommen blir stående.
– Denne oppfatningen tror jeg alle publisister som er opptatt av fri journalistikk er enige med oss i. Vi ønsker ikke en fremtid der sportsnyheter låses inne for offentligheten, og der pressen mister muligheten til å drive journalistikk og rapportering.
– Men man kan vel fortsatt bedrive sportsjournalistikk, uten å vise levende bilder fra arrangementene?
– Det kan man, men for kringkastere er tilgangen til å vise publikum hva som skjer, helt avgjørende. Alt egner seg ikke som tekst, og for dagens kringkastere, er tilgangen helt sentral, sier Steiro.
– Har dere endret deres praksis ved bruk av klipp fra NENTs sendinger, i etterkant av tingrettens konklusjon?
– Vi har gått nøye gjennom vår praksis, og gjort justeringer. Likevel anker vi dommen av prinsipielle årsaker nå.
– Hvilke justeringer har dere gjort?
– Det kan jeg ikke gå inn i detaljer på her og nå, sier Steiro.
Wessel Aas mener at de fleste fotballkamper på det øverste nivået i Norge for kvinner, Toppserien, vil være unntatt nyhetsretten, om dommen blir stående.
Unntaket vil være de få kampene som er helt avgjørende for turneringens endelige utfall hver sesong, der det for eksempel vil bli klart hvem som blir seriemestere i divisjonen.
Om tingrettens tolkning av nyhetsretten, skriver advokat Wessel-Aas følgende i anken:
«En slik tolkning er derfor direkte i strid med formålet bak nyhetsretten; nemlig at eksklusivitetsavtaler ikke skal medføre at befolkningen fratas tilgang på bilder og informasjon i nyhetssammenheng til noe de ellers ville kunnet få.»
Han mener bruken av klipp i nyhetssendinger, skiller seg vesentlig fra å vise kampene i sin helhet.
– Å vise noen klipp i nyhetssamenheng, er noe helt annet enn å vise hele kamper. Vi mener publikum har stor interesse for å bli oppdatert på hva som skjer.
Støtter seg på EU-avgjørelse
Advokat Wessel-Aas frykter at fotballinteresserte i eksempelvis Trondheim og Bergen vil bli fratatt muligheten til å få se levende bilder av lagene de støtter, uten å betale for det.
På spørsmål om man ikke vil kunne omtale kampene i nyhetssendinger uten å vise levende bilder fra dem, svarer advokaten:
– Det er riktig, (at man kan det, journ.anm) men begrunnelsen for nyhetsretten fra EUs side, har vært viktigheten av at befolkningen får se bilder uten å måtte betale masse penger til dem som har ekslusivitet. De mener det er viktig at man får se levende bilder i nyhetssamenheng, sier Wessel-Aas.
Og fortsetter:
– Det er også en begrensning i hvor mye man vil vise, så det vil ikke konkurrere med behovet for å tjene penger på dem som vil se kampene i sin helhet. I nyhetsjournalistikken er uansett førstehåndskildene målet.
NB: Medier24 har vært i kontakt med NENTs advokat i denne saken. Advokaten har foreløpig ikke besvart våre henvendelser.