Lars Richard Bache er studieleder for journalistikkutdanningen ved Høyskolen Kristiania. Han gleder seg over at studentene hans er ettertraktede på jobbmarkedet.Foto: Anders Nilsen
Her velger journaliststudentene jobb foran forelesninger. Det mener studielederen er bra
– Om jeg som 22-åring opplevde mestring i bransjen, og samtidig fikk anledning til å tjene mye penger gjennom å virke som journalist, ville jeg nok også gjort det, sier Lars Richard Bache.
En stor andel av journaliststudentene på tredje året ved Høyskolen Kristiania har jobber i mediebransjen ved siden av studiene.
Som følge av det, uteblir mange av dem fra forelesningene på høyskolen, og velger heller å skaffe seg redaksjonell arbeidserfaring.
Medier24 kjenner til at det har vært forelesninger nesten uten studenter tilstede.
Studieleder Lars Richard Bache forstår godt studentenes valg.
– Jeg har stor forståelse for at studentene takker ja til det. Om jeg som 22-åring opplevde mestring i bransjen, og samtidig fikk anledning til å tjene mye penger gjennom å virke som journalist, ville jeg nok også gjort det, sier Bache til Medier24.
Studielederen ønsker å fokusere på fordelene som studentene får, gjennom å være på jobb i mediebransjen gjennom studietiden.
– Man kan se det på to måter. Det er riktig at studentene får med seg få forelesninger, men jeg velger å fokusere på at de er kjempeflinke når de får jobbe masse. Det er veldig gledelig, sier han.
– Går studentene glipp av noe når de velger å ikke være på høyskolen?
– Det gjør de. Vi prøver så godt vi kan å ha gode emner, og gode lærere som forelesere. De går glipp av forelesninger, men det finnes mange grunner til at man gjør det. Når man har influensa, vil man også gå glipp av forelesningen.
Bache forteller at journalistutdanningen på Høyskolen Kristiania oppfordrer sine studenter til både å jobbe og til å studere samtidig.
– Fra første dag oppfordrer vi studentene til å skaffe seg en bijobb i mediene. Jeg mener det er grunnleggende fint, og noe som utvikler dem til gode journalister. Det er ikke negativt, men snarere veldig positivt.
På spørsmål om hvordan han tror dagens redaksjoner vekter akademisk kompetanse opp mot realkompetanse, svarer Bache:
– Jeg tror journalistikken fortsatt er et sted hvor hardt arbeid og talent vil gjøre at man får en jobb. Så vet jeg at samfunnet er i dreining mot det formelle, og den akademiske utdanningen.
– Hvordan merkes det på karakterene at studentene tidvis er mer på jobb enn i forelesningssalen?
– Jeg kan bare gjette at det kan ha innvirkning på karakterene. Man kan være student på mange forskjellige måter. Noen higer kun etter toppkarakterene, mens andre er fornøyd med å komme seg gjennom på en god måte, sier Bache.
Og fortsetter:
– Jeg håper nesten at det vil ha en liten innvirkning, og gjøre karakterene litt dårligere. Så skal det sies at man lærer ganske mye om journalistikk av å jobbe på fulltid i NRK, Dagbladet og VG også.
Tror studentene kan få til begge deler
Bache understreker også at han tror det er fullt mulig å både satse på studier og jobb samtidig.
– De må gjøre mer på egen hånd, lese mer selv, og ta eksamen med færre forelesninger i bagasjen. Det er et valg de tar, og man kan levere en strålende eksamen slik også, sier han.
– Hva slags student var du selv, da du studerte?
– Det er ikke sikkert at jeg burde si dette offentlig, men jeg gikk på det som i dag heter OsloMet. Da var det obligatorisk oppmøte, og om jeg ikke husker feil var denne på 75–80 prosent, sier Bache.
Og fortsetter lattermildt:
– Jeg spekulerte i denne prosenten, og passet på å være til stede i omtrent 78 prosent av forelesningene. Jeg synes det var helt fint å ikke være til stede i resten av timene.
– Var det jobb eller andre ting som fristet mer enn å gå på forelesning?
– Det var to ting. Til dels at jeg hadde journalistjobb, og dernest at jeg var fotballspiller. Om jeg kunne velge fotballtrening foran forelesning uten at det gikk ut over evnen til å ta eksamen, valgte jeg nok ofte fotballtrening, sier Bache.
For ordens skyld: Medier24-journalist Endre Simonsen er en av studentene som går sisteåret ved Høyskolen Kristiania.