(SALT): Norge bak fasaden hadde mandag premiere på den første av totalt seks episoder, og premierefesten ble holdt på Salt i Oslo.
I forkant møter Medier24 TV 2-journalistene Kadafi Zaman og Janne Amble, som står bak serien.
– Kveldens episode er helt spesiell for oss. Det er sjefens datter (Novemberfilm, journ.anm.), som har vært gjennom en reise som det er vanskelig å forstå omfanget av, sier Amble om episoden som handler om kreft.
– Det er nok den aller sterkeste, supplerer Zaman.
I en annen episode, som ikke er vist ennå, går journalistene undercover med skjult kamera.
– Vi hadde mange diskusjoner. Det er ikke noe man tar lett på, men vi hadde en teori vi ønsket å teste ut. Vi tenkte at hvis vi hadde ringt og sagt at vi var fra Norge bak fasaden så hadde det ikke vært mulig å finne utav, sier Amble.
Episoden handler konkret om fattigdom, og i segmentet de går undercover handler det om leiemarkedet i Oslo.
Amble forteller at hun ble sjokkert av det hun fikk se.
– Det var helt utrolig. Vi hadde fått tips om at det var slik, men når du stod i det også hva som ble leid ut og hvordan det fungerte så ble vi overrasket, kommenterer hun.
– Det er ikke gjort forsøk på å gjøre det presentabelt. Du skjønner at i Oslo er det mulig å leie ut hva som helst i disse dager.
I etterkant av opptaket har de vært i kontakt med aktørene for å innhente kommentarer.
– Alt av tilsvar er gjort så grundig som det skal være. Vi har forholdt oss til presseetikken hele veien. Det er kjempeviktig. Vi har hatt det klart for oss hele veien, at vi ikke skal utsette noen for noe de ikke har mulighet til å svare for, forklarer hun.
– Kunne andre gjort det?
– I dette formatet bruker vi oss selv. Vi opplever og reflekterer også i programmet, og er åpne om hva vi tenker og føler. Det handler om å kjenne det på kroppen. Litt av poenget var at vi skulle kjenne litt av opplevelsen på kroppen selv. Så det var avgjørende at vi måtte gjør det.
– Sterkt
Det renner inn gjester til premieren, og køen fyller seg opp like bak sitteseksjonen intervjuet foregår i. Det fører til stadige avbrytelser.
Men når Zaman og Amble får en pause fra gjestehavet, forteller de at denne sesongen har flere sterke episoder.
– Det er alt fra kreft til krig. Det handler om enkeltskjebner. Det handler om liv og død, og om håp og mot, og gode hjelpere. Jeg føler på mange måter at denne sesongen har vært den sterkeste og vanskeligste, forklarer Zaman.
– Jeg føler at vi har gått veldig tett inn på mange enkeltmennesker og deres liv. De to forrige sesongene har vi også gjort det, men denne gangen er vi preget.
Amble er ærlig på at det er vanskelig å lage programmet.
– Det er veldig mørkt og trist, men samtidig er det mye kraft og styrke i de menneskene vi møter. I denne sesongen har vi vært litt hobbypsykologer for hverandre. Vi kan ikke snakke med så mange andre om det siden det er hemmelig, så vi har reflektert og ventilert overfor hverandre. Det er kjempebra, utdyper hun.
Vil at folk skal reflektere
En annen episode handler om krig. Zaman forklarer det slik:
– Vi har norske soldater som forsvarer våre grenser. De er villig til å dø for landet vårt. Mens nå er det nabolandet vårt som har gått til krig mot Ukraina. Hva ville skjedd hvis Russland angrep oss? Hva ville vi gjort? Kjempet eller stukket av? Det temaet vi utforsker er hva man er villig til å dø for.
– Vi har sett på de som forsvarer Norge, men også nordmenn som reiser til Ukraina for å kjempe for Ukraina - altså for et annet land, og hvem de er.
Han er klar på at episoden ikke kunne blitt laget for noen år siden. Episoden skal også vise at de to journalistene har en ulik tilnærming.
– Jeg er nok ikke skråsikker på om jeg hadde kjempet. Jeg hadde nok reist hvis jeg kunne det, mens Kadafi hadde blitt og kjempet, sier Amble.
– Jeg tror jo det. Min holdning har vært at hadde Norge blitt invadert så må man fighte. Man hadde kanskje sendt av gårde familie, men man hadde kjempet, sier Zaman.
De understreker dog at de ikke sitter med fasiten.
– Vi ønsker å lage programmene som bidrar til å sette i gang den tankeprosessen hos seerne. Vi lar mange komme til ordet med sine perspektiver, forklarer Amble.
– Det er en gjennomgående tråd i disse episodene. Det er ikke en spisset vinkel, men et program som skal engasjere og belyse slik at folk kan reflektere selv, sier Zaman.