Trond Haakensen, ansvarlig redaktør i iTromsø.

iTromsø får støtte til to doktorgrader om KI

– Jeg tror det er få, om noen, aviser på vår størrelse som har jobbet så systematisk med datadrevet journalistikk og KI som det har vi gjort, sier iTromsø-redaktøren. Nå skal de jobbe med to doktorgrader. 

Publisert

Torsdag la Forskningsrådet ut listen over 49 doktorgrader i norske bedrifter de gir støtte til. Totalt gir de 102 millioner kroner i støtte og svært mange av prosjektene handler om kunstig intelligens.

På listen over doktorgrader, er det to prosjekter hos avisen iTromsø.

De får støtte til «AI-støttet produksjonsflyt for datadrevet journalistikk» og «Nyttegjørelse av KI for det lokale demokratiet: Samskaping av KI-verktøy og metoder for lokalnyheter og redusering av risiko »

– Endte med å sende to søknader

Ansvarlig redaktør i iTromsø, Trond Haakensen, sier til Medier24 at kunstig intelligens er et viktig tema for avisen.

– Vi har de siste årene brukt mye ressurser på å arbeide med og forstå KI, og jeg føler vi har kommet langt. Og så har vi flinke folk som har hatt gode tanker om prosjekter som kan gjennomføres, derfor endte vi med å sende to søknader.

De to prosjektene er det som kalles Nærings-ph.d.-prosjekter. Der utføres doktorgradsprosjektet av en ansatt i bedriften, og temaet skal være relevant for bedriften. En Nærings-ph.d. skal resultere i konkrete forsknings- og utviklingsresultater som styrker virksomhetens kjernevirksomhet, produkter eller tjenester.

– Trodde du at dere ville få gjennomslag på begge søknadene?

– Det går ikke an å planlegge å få tilslag på slike søknader. Det er en uttrekning, og søknadene skal oppfylle en del krav. Men det var litt overraskende at vi fikk tilslag på to av de 49 som får støtte, sier han.

– Bruker ressurser på dette

iTromsø er det eneste mediehuset på listen over støttemottakere i årets pot. 

– Vil det at dere har to personer som skal jobbe med doktorgrader, at dere får manko på folk i avisen?

– Jeg vil ikke si manko. Men vi bruker jo ressurser på dette. Vi ønsker å se dette i et lengre løp. Hele poenget med en slik ph.d. er å finne problemstillinger i bedriften, og utvikle løsninger.

iTromsø har lenge vært langt fremme i skoen når det gjelder kunstig intelligens. Lokalavisen har sin egen utviklingsavdeling og KI-sjef. 

Et av prosjektene fra iTromsø, Djinn, rulles nå ut til 35 av Polaris Media sin aviser, etter å ha startet som en prototyp i april i fjor. Der laster de ned og behandler 12.000 plan- og byggesaksdokumenter fra over 130 norske kommuner hver måned.

– Jeg tror det er få, om noen, aviser på vår størrelse som har jobbet så systematisk med datadrevet journalistikk og KI som det har vi gjort.

– Ser potensial

Han sier at for iTromsø handler det om å utnytte KI for å automatisere analyser av ulike datasett og lage produksjonsflyt.

– Målet er å skape nye verktøy og kanskje nye typer saker, som ellers ikke ville blitt skrevet fordi vi ikke hadde verktøyene til det, sier Haakensen.

– Hvorfor har KI vært noe iTromsø har tatt til hjertet? 

– KI er veldig mye. Hvis man kun tenker på KI som å gi ChatGPT pennen og lar KI skrive saken, så er vi også veldig skeptiske. Men vi vil bruke KI i research, og gjøre den fasen enklere, sier han og legger til:

– Vi vil prøve å få bedre tid og mer ressurser til å jobbe med saker, og snakke med folk. Kanskje også finne nye måter å formidle sakene på. KI er ikke for å få en knapp å trykke på for å få en ferdig sak, men vi ser potensial i forhold til store datasett, sier Haakensen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS