Å bruke IPTV-tjenester for å ulovlig strømme innhold er blitt et større og større problem de siste årene, forteller Jon Espen Nergård.
Han er teknologidirektør i Allente, men uttaler seg som styreleder i Nordic Content Protection. NCP jobber for å bekjempe ulovlig strømming.
– Når forbrukere velger å bruke ulovlige tjenester som har stjålet seg tilgang til innholdet, så betyr det at man ikke får tilbake de pengene man har investert i det innholdet. Pengene går heller til kriminelle aktører.
Mange synes det er greit
Nå viser nye tall at halvparten av de under
30 synes det er greit å bruke ulovlige innholdstjenester på nett, hvis de lovlige tjenestene er for dyre. Undersøkelsen er gjort av Velgekte.
Ulovlig IPTV-strømming går utover de som har investert penger i å produsere innhold eller kjøpe innholds- og sportsrettigheter, forklarer Nergård.
Dette er IPTV
Ulovlige IPTV-tjenester (Internet Protocol Television) gir tilgang til direktesendt TV, filmer og serier uten tillatelse fra rettighetshavere. Alt er internettbasert.
Disse tjenestene tilbys ofte til lav pris. Enkelte ulovlige IPTV-tjenester krever også betaling i form av kryptovaluta.
Kilde: Velgekte
Han sier det er et problem for hele den norske mediebransjen. Fra produksjonsselskaper, til kringkasterne, fordi de ikke får verdi for det de har investert.
– Man mister mulig reklamevisning, som da vil foregå på ulovlige plattformer man ikke får betalt for. Og at vi mister abonnenter, som en følge av at abonnentene heller går til ulovlige tjenester.
NCP kjenner til rundt 1690 ulovlige IPTV-er som tilbyr norsk innhold.
Kriminelle nettverk
Der man før hadde aktører som PirateBay, og man kunne se for seg tenåringsgutter som «sitter og deler noen filer på internett», er det nå større nettverk, forklarer han.
– Nå snakker vi mer om organisert kriminalitet med en tydelig struktur hvor noen sitter med et ansvar for å stjele innhold.
Nergård sier ulovlige IPTV-tjenester bygges opp på flere måter:
- Hacking av kringkastere/distributørers tjenester
- Utpressing av ansatte for å dele ut krypteringsnøkler
- Innbrudd i kunders kontoer, og tar over disse for å få tilgang til innholdet
Nergård sier det er flere tiltak som gjøres for å bekjempe ulovlig IPTV-strømming.
Blant annet opplæring i hva som er en lovlig/ulovlig tjeneste, etterforskning av konkrete tjenester og jobbing med å beskytte eget innhold.
Møte i departementet
I september sa Kultur- og likestillingsdepartementet at de vurderer betalingsforbud til ulovlige IPTV i Norge, ifølge Nettavisen.
Noen uker senere var det et møte hos dem hvor tema var ulovlig strømming. Der var blant andre Viaplays Kenneth Andresen til stede, samt flere fra TV 2.
Der ga de innspill til arbeidet med å utrede et betalingsformidlingsforbud, forteller TV 2s organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Lene Eltvik Vindfeld.
Hun sier det ikke bare handler om ulovlig strømming av sportsrettigheter.
– Men dette rammer også alle andre som lever av å produsere og formidle norsk innhold på TV. De som først har skaffet seg ulovlig IPTV betaler heller ikke for nyheter, norske serier, filmer eller programmer. Ulovlig IPTV er dermed med på å undergrave finansieringen av både journalistikken og norsk innhold.
TV 2 er med i bransjesamarbeidet til NCP, samt at de jobber med rettighetshaverne for å finne tiltak.
– Vi har flere konkrete initiativer på gang, men det vil nok ta noe tid før vi ser resultatene.
Vet ikke når
Statssekretær Erlend Kaldestad Hanstveit i departementet skriver til NTB at de vurderer å lage holdningskampanjer mot ulovlig strømming.
Til Medier24 skriver departementet i en e-post at de vurderer om det skal innføres et betalingsformidlingsforbud.
– Som et tiltak for å begrense tilgjengeligheten og bruken av ulovlig IPTV. Dette er et arbeid som fortsatt pågår, og det er for tidlig å si når dette vil være avklart.
Nergård i NCP håper man på sikt vil få bukt med problemet.
– Så lenge det er mulig å tjene penger på å drive ulovlig aktivitet, så er det alltid noen som kommer til å gjøre det. Vår jobb er å begrense skaden det gjør, og sørge for opplysning om hva det betyr å kjøpe fra og betale til kriminelle aktører.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no