Juridisk direktør Olav Nyhus i NRK

NRK nekter fortsatt å dele dokument med Kultur­departementet

Departementet har én dag igjen på å behandle klagesak, men får fortsatt ikke se dokumentet klagen handler om, melder Journalisten.

Publisert

I august skrev Medier24 om en uttalelse fra Sivilombudet.

De kritiserte NRK, og konkluderte med at Kulturdepartementet (KUD) må gjøre en ny vurdering i et innsynskrav hos NRK.

Departementet som skulle behandle klagen fikk heller ikke se dokumentene, og dette mener Sivilombudet at de må få. KUD må behandle saken på nytt innen 20. september.

Torsdag 19. september skriver Journalisten at NRK fortsatt ikke vil sende dokumentene til departementet.

Saken det gjelder er noen reiseregninger etter ski-VM i 2023. NRK avslo kravet fra en privatperson om innsyn, siden de mener dokumentet ligger under sin redaksjonelle virksomhet.

NRK-direktør Olav Nyhus har tidligere sagt til Medier24 at han frykter for kildevernet dersom NRK blir pålagt å sende dokumenter de mener er innenfor redaksjonell virksomhet.

Da kalte han det en «svært problematisk uttalelse», og at de skulle se nærmere på den.

Til Journalisten sier han han mener Sivilombudets tolkning er uriktig.

– Verken departementet eller ombudet har rettslig grunnlag for å kreve de aktuelle dokumentene oversendt. Det er alvorlig og viktig for oss at tolkningen åpenbart er i strid med kildevernet og bygger på manglende forståelse av Grunnlovens paragraf 100 og EMK artikkel 10 (om ytringsfrihet, red.anm.). Ytringsfriheten innebærer også kildevern, som det finnes avgjørelser på i menneskerettsdomstolen, sier Nyhus til Journalisten.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS