Sivilombud, Hanne Harlem, og et NRK-skilt.
Sivilombud, Hanne Harlem, og et NRK-skilt.

Sivilombudet kritiserer NRK for hemmelighold av dokumenter i klagesaker

Mener NRK må sende hemmelige dokumenter i klagesaker, slik at departementet kan vurdere om de skal unntas offentlighet eller ikke.

Publisert Sist oppdatert

Siden NRK er statseid, er de omfattet av Offentleglova. Men de har også muligheten til å få unntak fra loven når det gjelder saker som handler om redaksjons- og programvirksomhet.

Dette er for at NRK som redaksjonell virksomhet skal kunne ivareta blant annet kildevern.

Søker du innsyn i et dokument i NRK, kan de avvise innsynet ditt med den begrunnelsen. Da kan du klage til neste instans, som i dette tilfellet er Kultur- og likestillingsdepartementet. 

Hittil har heller ikke departementet eller de som skal behandle klagen fått se dokumentene det gjelder.

Det mener Sivilombudet de må få lov til.

Ny uttalelse

I en helt ny uttalelse skriver de at NRK ikke kan gjemme seg bak denne bestemmelsen i klagesaker. 

De mener NRK må sende dokumentene til klageinstansen slik at klageinstansen kan ta en vurdering på om de faller inn under unntaket.

– Prinsippet om redaksjonell uavhengighet er ikke til hinder for oversendelse av dokumentene til departementet som klageinstans, skriver de.

Dette er for å sikre at det blir en ordentlig og reell klagemulighet.

Sivilombudet skriver at de er enig i at beskyttelse av pressens kilder, i henhold til menneskerettskonvensjonen artikkel 10, kan lede til at opplysninger kan måtte unntas ved oversendelse til klageinstansen, men at det ikke var aktuelt i denne saken. 

– Selv om allmennheten ikke har krav på innsyn i disse dokumentene, er det et selvstendig spørsmål om departementet som klageinstans i alle tilfeller må få oversendt dokumentene for å overprøve NRKs vurdering av om dokumentet er unntatt offentleglova. 

Venter på svar i lignende sak

Nyhetsleder i Aftenposten, Vegard Venli, har tidligere ment at de som behandler en klage ikke kan gjøre det på en ordentlig måte når de ikke får se dokumentene det klages på.

Han har ment at unntaket i verste fall kan misbrukes.

– Da blir det i praksis fritt fram for NRK for å hemmeligholde mer enn unntaket i forskriften dekker.

Venli venter på svar fra Sivilombudet i en lignende sak. Han har søkt innsyn i en rapport om NRKs dokumentar «Ingen elsker Bamsegutt».

– Nedkjølende effekt

NRK har på generelt grunnlag tidligere sagt til Medier24 at verken myndigheter eller andre skal kunne få se dokumenter som de mener er unntatt offentlighet.

– Å dele slike dokumenter vil kunne innebære åpenbare brudd på kildevernet, og bare risikoen for at eksterne skal kunne få innsyn vil ha en alvorlig nedkjølende effekt, skrev direktør for NRK Juridisk og stab, Olav A. Nyhus.

Saken Sivilombudet nå har behandlet handler om et innsynskrav i reiseregninger etter VM i Planica. 

Sivilombudet skriver at heller ikke de har fått sett dokumentene, men de mener det ikke er grunnlag for å holde dem unna offentligheten med den begrunnelsen som opprinnelig ble gitt.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS