Karianne Solbrække, TV 2. Under redaktørdebatten under SKUP 2023.
Karianne Solbrække, TV 2. Under redaktørdebatten under SKUP 2023.

TV 2 felt i PFU etter identifisering av kommuneoverlege

TV 2 ble felt i en lukket sak, for å ha gått for langt i identifiseringen. 

Publisert Sist oppdatert

TV 2 ble onsdag felt i PFU i en lukket sak. 

Klagen kommer etter at TV 2 som eneste redaktørstyrte medie har identifisert kommuneoverlegen fra nord i Trøndelag med navn og bilde. 

PFU konkluderte at TV 2 har brutt god presseskikk på Vær Varsom-plakatens punkt 4.7 om identifisering. 

Utvalget mener belastningen for legen er større en det berettigede informasjonsbehovet. De la også vekt på at saken var i en tidlig fase av etterforskningen, og at mannen bare hadde status som siktet.

– Vi registrerer avgjørelsen i PFU og skal nå bruke litt tid på å lese uttalelsen når den kommer, sier Karianne Solbrække til Medier24 torsdag morgen.

NRK omtalte fellesen først. 

Torsdag ettermiddag er PFUs uttalelse offentliggjort.

De skriver blant annet:

«Etter en samlet vurdering finner utvalget at det ikke forelå et berettiget informasjonsbehov for å identifisere siktede med fullt navn og bilde på det aktuelle tidspunktet. Argumentene for samfunnets informasjonsbehov på publiseringstidspunktet var i sum ikke tilstrekkelig til stede til at det veide opp for belastningen det kunne medføre. I tillegg hadde omtalte bare status som siktet på publiseringstidspunktet.»

Det var i februar at TV 2 som eneste redaktørstyrte mediehus identifiserte kommuneoverlegen med navn og bilde. 

Den gang  at det var to hovedgrunner til at de gikk for en full identifisering av kommuneoverlegen.

– Dette er en person i maktposisjon. Vi mener vi har et ekstra ansvar for å drive journalistikk på personer i betrodde stillinger, spesielt i et lite lokalsamfunn. Men det i seg selv vil ikke nødvendigvis kvalifisere for identifisering i et tidlig stadie, men her er det omfanget i saken som gjør at vi lander på en identifisering, sa hun da.

Den tidligere kommuneoverlegen er siktet for voldtekt og å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang. Mannen erkjenner ikke straffskyld. I juni ble han fratatt legeautorisasjonen, men han har klaget på vedtaket til Statens helsetilsyn.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS