Ansvarlig redaktør i Hordaland, Guro Valland.

Hordaland gikk fri i PFU etter sak om slakting: – Bør være et øredøvende varsku

– Det er ingen fellelse, men det er ting her som Hordaland og andre medier kan lære av, sa PFU-leder Anne Weider Aasen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Avisen Hordaland ble onsdag ikke felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Bakgrunnen for klagen var en sak som avisen publiserte med tittelen ««Bli med på heimeslakting på garden på Gjelland» der to barn fikk være med på slaktingen av et lam.

I saken var klager Pierre Arnaurd og hans sønn blant de intervjuede. Arnaurd sier at de to ikke var på Gjelland for å delta eller lære om slakting, men for å lære om å lage rullepølse. De mener også at det var uklart om de to ville bli omtalt i saken.

Avisen sier at klager lot seg intervjue.

Klager reagerer også sterkt på at slakting ble framstilt som noe «kjekt» i artikkelen, og at artikkelen gir inntrykk av at Arnaurd er vant med å bruke dyrehjerne som mat i Frankrike, noe han sier han ikke er.

– Bør erkjenne at dette kan skje

Utvalgsmedlem Gunnar Kagge stilte spørsmål ved hvorfor avisen brukte henholdsvis en uke på å legge inn en presisering i papiravisen i forbindelse med saken, og halvannen måned på å legge inn en presisering på nett.

Likevel hadde han lite å utsette på avisens fremstilling av klagerens sønn.

– Jeg kan ikke forstå at avisen har gjort noe annet enn det som skal gjøres, sa Kagge.

Utvalgsmedlem Øyvind Kalnes var også enig i at avisen ikke hadde brutt god presseskikk, men reflekterte også rundt klagers overraskelse over hva som ble publisert i saken.

– Det er et gap mellom det man tror man er med på, og det som publiseres. Det virker som om mediet har gjort sitt for å klargjøre det som skjer her. Det er ikke skjult at fotografen er der og tar bilder, og mye går i retning av at mediene er åpne om dette.

– Likevel bør vi erkjenne at dette kan skje. Personer som er helt uvant med mediene kan bli sjokkert over å komme på forsiden og å få dette eksponert på den måten.

PFU-medlem Nina Fjeldheim understrekte at PFU burde vise forståelse for klagerens reaksjon, og at han mener seg feil fremstilt, selv om et pressetisk overtramp ikke var blitt gjort.

Hun fikk støtte av Ingrid Rosendorf Joys.

– Dette bør være et øredøvende varsku for mediene og man burde her vært enda tydeligere på hva denne saken ble, sa Rosendorf Joys.

Også PFU-leder Anne Weider Aasen ba mediene ta lærdom av saken.

– Det er ingen fellelse, men det er ting her som Hordaland og andre medier kan lære av, sa hun.

Beskylder avisen for dikting

Klager mener også at sønnen hans er blitt feilsitert, og at han aldri skal ha sagt at slakting er bedre enn en skrekkfilm.

Sønnen skal heller ikke ha ønsket å bli bonde, noe klager kaller «diktning» fra journalistens side.

– Her har journalisten tatt seg total frihet til å dikte, forme og generalisere helt uten komunikasjon (sic) og informasjon, skriver han.

Ifølge klager er artikkelen usmakelig og makaber lesning».

Sønnen skal ifølge klager også ha blitt utsatt for mobbing i etterkant av publiseringen.

– Det er vondt for en gutt å bli kalt «slakteren» når han er en skikkelig dyrevenn, forteller klager.

Avviser brudd på god presseskikk

I sitt tilsvar svarer Hordaland at de mener god presseskikk ikke er brutt.

Avisen er lei seg for at klager opplever reportasjen som krenkende, og at han ikke kjenner seg igjen. De publiserte derfor en presisering i begynnelsen av teksten etter å ha blitt klar over klagers reaksjon.

Avisen opplyser at de gikk i dialog med klager da han tok kontakt med redaksjonen 23. oktober, noen dager etter publisering.

Avisen påpeker at klager og sønnen er med på flere bilder i Voss Bygdekvinnelags egen reportasje om besøket på Gjelland, blant annet mens de ser på partering av et lam. De skriver:

– Det er ikkje noko som tyder på at slakting og partering ikkje var del av temaet denne dagen».

Hva angår sitatene fra klager om bruk av dyrehjerne som mat i Frankrike, mener avisen å ha lydopptak av dette.

Ifølge avisen har ikke artikkelen skapt et inntrykk av at klager og hans sønn ser på slakting som underholdning. Det er det andre barnet i reportasjen som er sitert med sammenligningen av «skrekkfilm», påpeker Hordaland.

De viser også til at klagers sønn i en video sammen med en annen gutt sier at det var gøy å være med på opplegget på Gjelland, og at han vil bli bonde.

Powered by Labrador CMS