VGs koronaoversikt har vokst seg ganske stor siden starten av pandemien. Det som startet med tall på smittede og etterhvert døde, har nå blitt en stor database med smittetall, vaksineringstall, og smitteverntiltak.
Sistnevnte har også fått oppmerksomhet fra Helsedirektoratet, som valgte å bruke VG som kilde i sin nye rapport om korona og smitteverntiltak.
Fantes ingen oversikt
Breaking-journalist i VG, Oline Nave, har sammen med kollega Øyvind Engan fra avdelingen Redaksjonell utvikling vært sentrale i koronagruppen som har laget oversikten over lokale tiltak.
– Vi så at det ikke fantes noen oversikt over alle lokale tiltak. Og da vi begynte å undersøke så vi at det var overraskende mange kommuner som hadde strengere tiltak enn de nasjonale, forteller Nave til Medier24.
– Vi merket at det var mye forvirring også blant leserne. Hva gjelder der jeg bor? Hva er en anbefaling, hva er en regel? Det har også vært en stor utfordring, å måtte nøste opp i hva som gjelder hvor, sier Nave.
Takket VG i rapport
– Denne oversikten er det mange i VG som har jobbet godt i det stille med for å levere på ambisjonen om å være primær nyhetsdestinasjon i Norge. Det er veldig imponerende, sier utviklingsredaktør i VG, Øyvind Brenne, til Medier24.
Nylig tok også Helsedirektoratet kontakt og ønsket å få tallene fra oversikten.
– VGs koronaoversikt er det eneste stedet du kan gå inn for å få full oversikt over tiltakene i alle kommunene. Det er vi stolte over å kunne presentere. Og det registrerte de også, og spurte så pent om de kunne få tallene våre. Da gjorde vi en vurdering om at dette materialet jo allerede er publisert, og at vi ikke ønsket å stå i veien for myndighetene i en krisesituasjon for landet, sier Brenne.
I den 142 sider lange rapporten om samfunnsøkonomiske vurderinger av smitteverntiltak under korona-pandemien blir VGs oversikt brukt som kilde flere ganger. I tillegg har avisen fått en takk nederst i rapporten.
«Takk for alle bidrag og innspill. Spesielt takk til VG for tilgang til deres innsamlede data over smitteverntiltak på kommune-nivå».
– VGs koronaoversikt er nærmer seg 400 millioner sidevisninger, og er daglig blant vårt mest konsumerte innhold. Gjengen som står bak har levert ett av de mest imponerende produktene i norsk mediehistorie, og imponerer stadig med hele tiden å utvikle spesialen på en måte selv det offisielle Norge ikke har maktet, sier Brenne.
8300 oppføringer
Arbeidet med oversikten startet i november, da teamet sendte epost til samtlige kommuner i Norge for å få vite hvilke smittetiltak som gjaldt der.
– Vi visste ikke hvor omfattende dette skulle bli, og hvordan vi skulle løse det. Nå er det blitt en kontinuerlig jobb med å sjekke med kommuner om hvilke nye tiltak som er satt i gang, forteller Nave.
Så langt inneholder oversikten over 8300 oppføringer av tiltak, hvorav halvparten er justeringer av tiltak. Nave har alene stått for 2700 av oppføringene.
– Det har blitt mye å holde styr på. Vi har holdt det gående noen måneder nå, og det blir ikke roligere heller. Det er ring-tiltak, lokale utbrudd, påskeferie, rett og slett mye å forholde seg til.
Nave forteller at det er en konstant jobb å sjekke nye tiltak i hver kommune.
– Alle kommunene har en egen side, med dato og hva slags tiltak som gjelder. Så vi må hele tiden holde oversikt over hvilke kommuner det er lenge siden vi sjekket. Så må vi se på hva som skal med, hva er nasjonale råd, og hva er lokale. Og så må vi prøve å finne en måte som gir best mening for å presentere dette.
Nave synes det er hyggelig at Helsedirektoratet ba om å få bruke tallene.
– Det er kjekt at den blir brukt. Og dette er jo nødvendig informasjon. Selv om vi jobber med korona, er det vanskelig å holde følge med hva som gjelder når og hvor, sier hun.