Onsdag uttalte jusprofessor ved Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthinussen, til Dagbladet og på NRKs Dagsnytt 18 at mediestormen rundt Sophie Steen Isachsen, bedre kjent som Sophie Elise, er en ikke-sak.
Siden mandag kveld har de fleste mediene skrevet om NRK-profilen, etter at hun la ut et bilde på Instagram sammen med en annen influenser - som holder en liten, gjennomsiktig pose med noe hvitt i.
Bildet ble slettet etter kort tid.
Marthinussen påpeker overfor Medier24 at det er ingen som vet om posen faktisk inneholder noe ulovlige stoffer.
Han trekker også frem at Sophie Elise heller ikke holder posen.
– Jeg synes mediene har mistet en normal nøkternhet. Det er ikke sikkert at Sophie Elise har gjort noe kritikkverdig, annet enn å legge ut et bilde med detalj hun kanskje ikke så, for så å slette det med en gang hun oppdaget det, sier Marthinussen til Medier24.
– Heksejakt-aktig
Jusprofessoren, som tidligere har uttalt seg kritisk til Norsk Narkotikapolitiforening, trekker også frem at det finnes rusmidler som ligner, som ikke er på narkotika-listen og dermed ikke ulovlige.
Han mener mediedekningen har vært langt større enn sakens offentlige interesse.
– Det blir heksejakt-aktig i pressen på noe som kanskje ikke er noe å kritisere henne for. Og hvis det skulle være et ulovlig stoff i posen, så er det et veldig lite alvorlig straffbart forhold, sier Marthinussen.
– Jeg synes saken har fått enorm plass i den offentlige debatten, og jeg har tidligere kalt det moralsk panikk, legger han til.
Under den mye omtalte bildet sto teksten «Livet blir ca. en milliard ganger morsommere når man bare gir faen».
Marthinussen påpeker at det omtalte bildet var en del av en bildeserie, og at det dermed ikke var nødvendigvis slik at teksten og det omtalte bildet hadde en sammenheng.
– Når du publiserer en bildeserie på Instagram, så kommer teksten på alle bildene i den serien. Dette er en tekst til flere bilder, og bildet ble slettet etter veldig kort tid. Folk fremstiller det som at dette er kynisk markedsføring. Det kan like gjerne være en tabbe, mener han.
Mener pressen tar for lite forbehold
– Du opererer jo innenfor jussen. Men er det riktig av pressen å belyse saken i en så stor grad fra et moralsk perspektiv?
– Er det umoralsk å bli avbildet med en person som har noe som kan være narkotika? Vi vet ikke om Sophie Elise har lagt ut dette bildet ved en feil. Vi vet heller ikke om hun var klar over denne posen da hun la det ut på Instagram, svarer Marthinussen.
Onsdag kveld var TV 2 i kontakt med en person nær Sophie Elise og den andre influenserne, som er med på det omtalte bildet.
– Den andre influenseren visste ikke at bildet skulle publiseres, og har aldri samtykket til dette. Sophie Elise publiserte bildet ved et uhell, hevdet den anonyme kilden til TV 2.
Marthinussen mener det vil ha alt å si i en moralsk vurdering.
– Hvis du legger bevisst ut et bilde med en pose narkotika og sammen med den teksten - som underforstått vil si at livet blir bedre hvis du tar dop - til mange unge følgere, så er det helt klart problematisk.
– Men å hoppe på den konklusjonen, det synes jeg blir å tolke alt for mye ut fra en tekst og et bilde som man ikke vet. Rent presseetisk så har hvordan man presenterer den situasjonen veldig mye å si. Jeg opplever ikke at den presenteres med en tilstrekkelig grad av forbehold, sier jusprofessoren.