Influenser Sophie Elise og politisk redaktør i Nettavisen, Erik Stephansen
Influenser Sophie Elise og politisk redaktør i Nettavisen, Erik Stephansen

Derfor identifiserer Nettavisen den andre influenseren på Sophie Elise-bilde

Mens Dagbladet sladdet det mye omtalte bildet, valgte Nettavisen å gå ut med navnet på influenseren.

Publisert

Tirsdag og onsdag skriver de fleste store mediehus om Sophie Elise etter at hun søndag publiserte et omstridt bilde av seg selv og en annen influenser i en bildekarusell på Instagram. Bildet ble senere slettet.

Saken har fått stor oppmerksomhet i media, og så langt har det kommet over 1400 klager til Kringkastingsrådet.

Frem til onsdag hadde ingen redaktørstyrte medier publisert det omtalte bildet, og heller ikke identifisert den andre influenseren på bildet.

– Hovedpoenget i saken

Dagbladet publiserte onsdag en sladdet versjon av bildet, hvor man kan se Sophie Elise og den omstridte lille posen, mens de har sladdet den andre influenseren.

De har skrevet et avsnitt i artikkelen om hvorfor de valgt å publisere bildet.

Der skriver de blant annet at Sophie Elise er en av Norges største influensere og er et forbilde for unge.

«NRK hyret henne inn i fjor med begrunnelsen om at de ønsker å nå et ungt publikum.»

De forklarer også hvorfor de ikke har identifisert den andre personen i bildet.

«Debatten har først og fremst handlet om Sophie Elises rolle og ikke minst hennes forhold til NRK og NRKs håndtering av denne saken. Bildet i seg selv er hovedpoenget i saken, og Dagbladet mener det dermed er relevant å vise det fram.»

– Vanskelig å se at det er brudd

Onsdag publiserte også Nettavisen deler av bildet Sophie Elise la ut. De har publisert ansiktet hennes, mens lagt et kommentator-bilde over hodet til den andre influenseren. På front er bildet sladdet.

De valgte imidlertid å gå ut med navnet på den andre influenseren i kommentaren.

I en kommentar av politisk redaktør Erik Stephansen, skriver han blant annet om utfordringene ved ikke å vise bildet eller ikke påpeke hvem den andre influenseren er.

«Lettere parodisk ble det også, da vi i de redaktørstyrte mediene fant ut at vi ikke kunne fortelle hvem den andre influenceren var.»

Han viser til at mediene har Vær Varsom-plakaten å forholde seg til, og at det kunne hende at bildet var publisert mot venninnens vilje.

«Men derfra til å holde leserne i totalt mørke om hvem dette dreier seg om, er et drygt stykke. Et stykke som truer med å gjøre Vær varsom-instituttet til en parodi på seg selv.», skriver Stephansen.

Til Medier24 utdyper Stephansen hvorfor de valgte å gå ut med navnet.

– Selve det faktum at det er den kjente influenceren (N.N.) som er med på det omtalte bildet, er en saklig opplysning som jeg vanskelig kan se er brudd på noen presseetiske regler, sier han og legger til:

– Å gi offentligheten innblikk i saker av offentlig interesse er tvert imot en av pressens viktigste oppgaver. Og at denne saken har offentlig interesse er det vel ingen som er uenig i. Både ved at (N.N.) i flere tilfeller har søkt offentlighet selv og har en stor følgeskare på sosiale medier.

Kjenner ikke vedkommendes oppfatning

VG var det første mediehuset som omtalte bildet, da de laget et en sak mandag kveld.

De har også lagt inn en forklaring på hvorfor de har valgt å omtale saken, selv om de ikke hadde fått svar fra Sophie Elise, og hvorfor de ikke identifiserte den andre influenseren.

«VG publiserer på det nåværende tidspunkt ikke navn på den andre profilen på bildet. Vedkommende har ikke gjort noe aktivt for å bidra til spredningen av bildet, og VG kjenner heller ikke til vedkommendes oppfatning av postingen av bildet.»

Powered by Labrador CMS