Kong Harald og prinsesse Ingrid Alexandra.
Kong Harald og prinsesse Ingrid Alexandra.

Kongen frykter mediene vil bli mer pågående: – Jeg er veldig bekymret for barnebarna

Kong Harald er redd for at prinsesse Ingrid Alexandra vil bli fotfulgt av pressen når hun blir eldre.

Publisert

Kong Harald synes norske medier er blitt mer pågående, men har likevel ikke noe vondt å si om norske journalister.

Det forteller han i boka «Kongen forteller», ført i pennen av tidligere Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle.

Kongen er likevel bekymret for medieutviklingen, og frykter at barnebarna hans vil bli fulgt enda tettere enn han selv er blitt - og blir.

– Jeg er veldig bekymret med tanke på barnebarna, nå når de kommer i ungdomsårene og senere i gifteferdig alder. Jeg er bekymret for at de ikke får lov til å være ungdommer, at de blir fotfulgt. De må få lov til å gjøre feil, det er jo det som er hele greia, sier han i boken.

– Men hittil har det gått bra. Jeg synes norske medier har vært forståelsesfulle. Dronningen og jeg har jo våre egne erfaringer på dette området, men det er en stor forandring at mediene nå er overalt hele tiden, sier kong Harald. 

– Mediene er mer pågående

Kongen forteller videre at han opplever mediene som «mer pågående» enn tidligere, men at han ikke har noen grunn til å kritisere dem.

– Mediene er blitt mer pågående, men det er jo jobben deres. Så skal vi være glad for at vi har en fri presse her i landet. Jeg har ikke et vondt ord å si om norske medier. For det aller meste synes jeg de oppfører seg bra. Men vi lever jo med medienes pågang hele livet og ser at det private rommet er blitt mindre, sier kong Harald. 

Han får også spørsmål om sine egne medievaner, og forteller at de «ikke har forandret seg noe særlig».

– Jeg leser helst papiraviser, og det blir en del av dem. Jeg blar gjennom og sørger for å få det som skjer fra forskjellige vinkler. Så får jeg klipp fra forskjellige lokalaviser. Men dette er jo jobben min. Hvis man kan kalle det en jobb, da, sier kong Harald.

– Står mye rart på sosiale medier

Han innrømmer også at han en «en tv-slave», men helt fraværende på sosiale medier.

– Jeg er ikke på sosiale medier og er ikke spesielt orientertom det som skjer der. Men jeg blir orientert om det som står omkongehuset, sier han.

– Jeg synes det står mye rart der, men det er ikke noe jeg bryr meg så voldsomt med. Det blir bare verre hvis vi tar til motmæle mot kritikk og rykter. Hvis man ikke svarer, så går det over til slutt. I alle fall gjør det meste det, legger kong Harald til.

Han innrømmer likevel at kongefamilien selv ofte diskuterer medieomtalen.

– Det kan være vondt ikke å kunne ta igjen når vi blir kritisert, men vi snakker om det oss imellom. De ubehagelige tingene må skyves til side og puttes i en egen bås. Det er for å forsvare seg selv. Men jeg kan bli oppgitt over ting som skrives, særlig hvis det ikke er sant, medgir kong Harald.

Kong Harald og forfatter Harald Stanghelle.
Kong Harald og forfatter Harald Stanghelle.
Powered by Labrador CMS