Oslo 20211124. NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani på Gardermoen onsdag morgen, etter hjemkomst fra Qatar der de ble arrestert i forbindelse med en reportasjereise.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Qatar sendte tilbake minnekort – intervju med VM-sjefen slettet

– Ren sabotasje, mener Norsk Redaktørforening.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I november ble NRK Sport-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani arrestert i Qatar, da de var i landet for å bedrive kritisk og uavhengig journalistikk.

De to journalistene ble løslatt etter nesten ett og et halvt døgn i varetekt. Utstyret deres ble imidlertid konfiskert. Nå har NRK fått minnekortene som ble beslaglagt tilbake. På minnekortet var blant annet bilder og intervju med sjefen for fotball-VM i Qatar og FNs arbeidsorganisasjon, ILO. Men det er nå slettet, skriver NRK.

– Det ser helt klart ut til som noe av det vi har filma, er ting de ikke vil at vi skal vise. Blant de tingene som er slettet er altså det offisielle intervjuet vi gjorde med VM-sjefen. Men det får vi ikke vist no, sier Ekeland til NRK.

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, reagerer på at qatarske styresmakter har slettet upublisert journalistisk materiale.

– Det er ren sabotasje av journalistikken, og på de som er ute på oppdrag. Dette vil si at journalister som reiser til Qatar risikerer å bli arresterte og få ødelagt materialet sitt. Det er et angrep på den frie journalistikken, og med det demokratiske institusjoner, seier han til NRK.

Powered by Labrador CMS