Marit Higraff i NRK var en av journalistene som sto bak prosjektet.

NRK vant Skup-diplom for saker om trakassering i Forsvaret

Sakene om «Trakassering og misbruk i Forsvaret» ble hedret med diplom under SKUP-konferansen.

Publisert Sist oppdatert

Artikkelen oppdateres

NRK vant det tredje SKUP-diplomet i Tønsberg lørdag kveld for prosjektet «Trakassering og misbruk i Forsvaret».

Marit Higraff, Øyvind Bye Skille, Christine Svendsen og Tormod Strand står bak.

Juryen beskriver metodikken som imponerende, og hyller hvordan prosjektet førte til at et system med stor makt ble avkledd samtidig som varslerne ble gitt et ansikt.

– Arbeidet har åpnet opp en lukket etat og ført til en historisk selvransakelse og gjort det tryggere å sende våre døtre i militæret, sier Helle.

I sin rapport beskriver NRK prosjektet slik i innledningen:

«Dette er en krise for meg. Det er en krise for Forsvaret.» Det sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Dagsrevyen i juni i fjor. NRK hadde i ukene før uttalelsene avslørt flere kritikkverdige forhold i Forsvarets håndtering av varsler og varslere. De omhandlet blant annet seksuell trakassering, vold og rus. I ett tilfelle hadde en major forsøkt å overtale sine underordnede til å lyve i en politietterforskning.

Sakene våre hadde allerede utløst en intens – og til forsvarsansatte å være – åpenhjertig offentlig debatt. Vi fulgte opp med flere oppsiktsvekkende saker utover sommeren og høsten. Prosjektet pågår fortsatt for fullt. Kildeføring og innsynsprosesser har vært de mest sentrale metodene.

Tidligere har Klassekampen vunnet diplom for «Prisen av frakt» og VG for «PST-sjefens våpen».

Powered by Labrador CMS