VG-trioen Mona Grivi Norman, Ronny Berg og Ola Haram tok imot SKUP-diplomet.
Foto: Kristine Sterud
VG vant SKUP-diplom for saken om PST-sjefens våpen
Ronny Berg, Ola Haram og Mona Grivi Norman fikk diplomheder.
(TØNSBERG): VG vant ett av SKUP-diplomene under lørdagens prisutdeling i Tønsberg.
VG ble tildelt hederen for saken «PST-sjefens våpen».
Ronny Berg, Ola Haram og Mona Grivi Norman står bak metoderapporten.
Les hele juryens begrunnelse nederst i saken!
Det var i 2022 at VG avslørte hvordan daværende PST-sjef Hans Sverre Sjøvolds våpeninnlevering i 2016 ble starten på en konflikt ved våpenkontoret i Oslo politidistrikt.
VGs saker om PST-sjefens våpen handler «om hva som skjedde da en ansatt på gulvet nektet å gjøre en tjeneste for den øverste lederen i politidistriktet».
VG avslørte at en av Norges mektigste politisjefer hadde begått et lovbrudd. Og hva som skjedde etterpå - da forelegget var betalt og saken avgjort.
Saken er basert på innsyn i tidligere hemmeligholdte avhør av Sjøvold og flere ansatte ved Oslo politidistrikt.
VG-journalistene skriver i rapporten at de i arbeidet med saken opplevde at politiet, PST og departementet - som snakker om viktigheten av åpenhet og tillit - samkjører svar, forsøker å trekke intervjuer og nekter å svare på legitime spørsmål.
En av grunnene til at VG kunne avsløre PST-sjefens våpen var at de i 2022 vant frem på et prinsippielt punkt i saken kjent som Welhaven-saken.
VG tapte i alle rettsinnstanser, men fikk medhold på et punkt, at strafferettsdokumenter ikke automatisk er unntatt offentlighet. Det ble brukt til å få innsyn i dokumenter i Sjøvold-saken.
Her er juryens begrunnelse:
«To eller tre? Er det så nøye, da? For prisvinnerne var det det. Og det skulle det bli også for PST-sjefen. For djevelen er i detaljene.
Gjennom imponerende og variert metodebruk kommer journalistene seg over og rundt hindrene i et stort sakskompleks.
De tar Riksadvokaten hele veien til Høyesterett, og snur et tap til en viktig delseier som blir viktig for pressen framover. De lokaliserer importøren av det omstridte våpenet – helt tilbake i 1977. De legger møysommelig sammen et innsyns-puslespill av avhør hos Spesialenheten til et fullstendig bilde.
Prisvinnerne avslører en hemmelig millionavtale i Oslo politidistrikt. En redelig saksbehandler som varsler om Sjøvolds våpen trakasseres og trues, og får til slutt en gedigen pengesum for å si opp jobben.
VG avslører en alvorlig ukultur og et varslingssystem som ikke fungerer.
Juryen er spesielt imponert over standhaftigheten til journalistene. Gjennom sitt arbeid eksponerer de både kameraderi og en samordnet motvilje mot åpenhet i store deler av norske justissektoren.
Lag for lag.
Men VGs lag av journalister spiller dem alle ut.»