Ansvarlig redaktør Tom Martin Kj. Hartviksen i Gudbrandsdølen Dagningen (GD).

Slik påvirkes Gudbrandsdølen Dagningen av eierkonflikten

Når aksjonærene i Gudbrandsdølen slåss, er det ofte i debattflatene til GD. – For min del tar dette noe tid og oppmerksomhet, sier publisheren.

Publisert

Torsdag er det klart for generalforsamling i eierselskapet til Gudbrandsdølen Dagningen (GD): Gudbrandsdølen AS. 

Selskapet har i flere år hatt intern konflikt mellom store og små aksjonærer. Medieinvestor Odd Øie, sammen med flere storaksjonærer, ønsker å kunne øke sin eierandel i selskapet, men styret og små aksjonærer sier nei.

Ansvarlig redaktør og daglig leder i GD, Tom Martin Kj. Hartviksen, sier til Medier24 at konflikten ikke påvirker hverdagen til avisredaksjonen.

– Men siden jeg også er daglig leder, så er det klart at for min del tar dette noe tid og oppmerksomhet. Men det er andre som jobber mer med dette enn meg. Men hva vi leverer redaksjonelt eller ikke, påvirkes ikke av dette, sier Hartviksen.

– Satte en stopper for debatten

I vinter avholdt selskapet to ekstraordinære generalforsamlinger hvor de store aksjonærene ønsket endringer i vedtektene. Kampen førte til flere debattinnlegg i GD i tillegg til redaksjonelle saker.

Hartviksen sier at han med hans rolle ikke legger seg borti saker som skrives om selskapet, og at det går gjennom nyhetsredaktøren.

– Men sammenlignet med annet næringslivsstoff var det ikke utpreget mange saker om konflikten, sier han og legger til at de hadde en del debattinnlegg.

– Og så satte vi en stopper for debatten når vi synes det ble for internt, og ikke interessant for våre vanlige lesere.

– Forrige gang det var uenigheter kom det mye debatt hos dere. Forventer dere nå en ny runde med debattinnlegg i forbindelse med generalforsamlingen?

– Det har vært rolig så langt. Vi har avvist ett innlegg som hørte mer hjemme i generalforsamlingen. Det kan godt være at det kommer nye runder, men det får vi se.

– Forholder meg til styret vi har

På generalforsamlingen vil det bli stemt over endringer i styret til GD. Det er vanlig at styreleder i eierselskapet Gudbrandsdølen også er styreleder i GD. Valgkomiteen har innstilt Aslak Runde. Samtidig er det foreslått flere endringer i styremedlemmer, blant annet at Odd Øie går ut av GD-styret. Bakgrunnen skal være kjønnsbalansen.

En av de store aksjonærene i selskapet, Odd Harald Mork, har også fremmet et forslag om at styremedlemmer og valgkomiteemedlemmer må eie aksjer. Dette vil gjøre at flere av de som er innstilt til GD-styret, inkludert styreleder, ikke kan ha setene.

– Jeg forholder meg til det styret vi har, så får vi se hvilke endringer som kommer på generalforsamlingen, sier Hartviksen.

– Det påvirker oss i veldig liten grad slik det er nå. En endring av styret kan gjøre noe med strategi og framtidige valg, men det må vi håndtere løpende.

– Stolt folkeslag

Hartviksen sier at de trives godt med å være en uavhengig avis.

– Samtidig har vi et partnerskap med Amedia som er helt nødvendig for å få teknologi og innsikt. Jeg er veldig komfortabel med både eierskapet og partnerskapet.

– Får dere tilbakemeldinger fra leserne på eierskapet?

– Leserne er mest opptatt av hva vi gjør. Men jeg opplever at det er engasjement rundt det lokale eierskapet, gudbrandsdøler er et stolt folkeslag, sier han og legger til:

– Men leserne er mest opptatt av at avisen kommer når den skal, at vi skriver de sakene de vil at vi skal skrive, og at vi stiller makta til veggs.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS