Gudbrandsdølen Dagningens lokaler i Lillehammer.

Ny kamp om eierskapet i GD: Storaksjonær vil kaste ut styremedlemmer uten aksjer

Striden mellom aksjonærene i eierselskapet til Gudbrandsdølen Dagningen fortsetter. 

Publisert Sist oppdatert

Torsdag er det klart for generalforsamling i eierselskapet til Gudbrandsdølen Dagningen (GD): Gudbrandsdølen AS, der et forslag om å kaste ut styremedlemmer uten aksjer skal behandles.

Det er storaksjonær Odd Harald Mork som har fremmet forslaget om at både valgkomiteen og styret kun skal bestå av personer som eier aksjer i selskapet. 

Gudbrandsdølen AS eier 60 prosent av GD, og består av over 1.300 små og større aksjonærer.

Selskapet har i flere år hatt interne konflikter mellom de store og små aksjonærerne. Medieinvestor Odd Øie, sammen med flere storaksjonærer, ønsker å kunne kjøpe seg opp i selskapet, men styret og små aksjonærer sier nei.

Flere styremedlemmer uten aksjer

I begrunnelsen til forslaget skriver Mork:

«Etter mitt skjønn er det eierne selv som er best egnet til å ivareta eiernes interesser i driftsselskapet. Det er nettopp interessen for å opprettholde en selvstendig lokalavis som er årsak til at vi har kjøpt aksjer i Gudbrandsdølen AS med den risiko det innebærer»

 Mork skriver videre at valgkomiteen flere ganger kun har kontaktet en av de store aksjonærene om gjenvalg til styret.  

Styret har valgt å ikke stemme for forslaget.

Hverken nåværende styreleder, Thor Svegården, eller innstilt styreleder, Aslak Runde, har aksjer i selskapet, og må ut at styret hvis forslaget godkjennes. Det samme gjelder styremedlem Ingrid Nergården Jortveit, lektor ved Oslo Met, i permisjon fra jobben som PFU-rådgiver. 

Begge sider med flertall

Runde, som nå er nestleder i styret, ønsker ikke å kommentere forslaget i forkant av generalforsamlingen.

– Det er ikke noe jeg ønsker å forgripe nå, i forkant, sier han til Medier24.

– Hva tenker du om å bli innstilt som ny styreleder?

– Det synes jeg er en tillitserklæring. Det er et spennende selskap å være styreleder i.

Runde har sittet i styret i ett år som nestleder.

Siden forslaget er en vedtektsendring, trengs det to tredjedelers flertall, både av stemmer og av antall aksjer, for å få gjennomslag. 

Ved tidligere avstemninger, blant annet to ekstraordinære generalforsamlinger i vinter, har forslagene fra de store aksjonærene ikke fått gjennomslag. 

For i selskapet står de store aksjonærene mot de små i en langvarig konflikt, og mens de store aksjonærene har aksjeflertall, har de små stemmeflertallet. 

– Slitsomt i lengden

Styreleder Thor Svegården sier til Medier24 at han ikke har noen kommentarer til vedtektsendrings–forslaget i forkant av generalforsamlingen. Han legger til at han håper styrets innspill til møtet vil gjøre det mulig å forene frontene i selskapet.

– Vi legger opp til innspill vi håper kan gi et grunnlag for å se om det er mulig å finne en mer forenelig stemning. Slike konflikter er slitsomt i lengden.

Både nestleder Aslak Runde og foredragsholder og tidligere medieleder Torry Pedersen skal på generalforsamlingen snakke om fremtiden til mediebransjen.

Øie ut av styret

I styret sitter også medieinvestor Odd Øie.

Øie er en av de største aksjonærene i selskapet gjennom sitt selskap Lillehammer Kultur. Ifølge GD kontrollerer Øie over 20 prosent av aksjene gjennom sitt selskap, slektninger, kjenninger og samarbeidspartnere. 

I vinter ble det intern konflikt i styret, da Øie sendte ut brev til aksjonærene om at han ønsket å kjøpet aksjene deres. Brevet hadde logoen til Gudbrandsdølen AS. Øie har i ettertid beklaget.

Styreleder gikk den gang kraftig ut mot brevet, og sa at de vurderte å anmelde. Svegården sier til Medier24 at saken ikke ble anmeldt, men behandlet i styret. 

I valgkomiteens innstilling står det at Øie har meddelt valgkomiteen at han ønsker at hans sønn, Vidar Øie Nilsen, skal ta over hans styreplass i Gudbrandsdølen.

Øie er heller ikke med på innstillingen til styret i GD. Grunnen skal være lovendringen om kjønnsbalanse, og at styret trenger flere kvinner. Sønnen blir derfor heller ikke innstilt.

Medier24 har forsøkt å komme i kontakt med Odd Øie, som ikke har besvart våre henvendelser. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS