Mediepolitikerne på Stortinget: Grunde Almeland fra Venstre, KrFs partileder Olaug Bollestad, Silje Hjemland fra Frp og Tage Pettersen fra Høyre.

Mediepolitikerne om NRK-rapporten: – Bidrar til en uheldig konkurransevridning

Flere mediepolitikere er klar på at det kan bli problematisk om NRK blir enda større digitalt. Høyres Tage Pettersen viser til Sverige hvor SVT og SR må være tilbakeholdne med å publisere lange tekster på nettet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag la Medietilsynet fram NRK-rapporten som er en ny utredning om kringkasterens bidrag til mediemangfoldet.

Her kommer det blant annet fram at siden forrige utredning i 2018, har konkurransepresset fra NRK økt i det digitale nyhets- og aktualitetsmarkedet nasjonalt.

Medietilsynet påpeker blant annet i rapporten at dersom NRK styrker sin digitale posisjon ytterligere i det nasjonale markedet på innhold som er viktig for brukernes betalingsvilje, kan det representere en risiko for fortrengningseffekt.

Tirsdag problematiserte ansvarlig redaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, NRKs posisjon i mediemangfoldet om de blir enda mer dominerende.

Hun spiller ballen over til politikerne for mulige løsninger.

Medier24 har hørt med de ulike mediepolitiske talspersonene på Stortinget om hva de tenker om NRK-rapporten.

Mener rapporten ikke fanger opp innvirkninger på markedet

Mediepolitisk talsperson i Høyre, Tage Pettersen, har ikke fått lest hele rapporten.

Han mener det fort kan bli problematisk om NRK styrker seg enda mer digitalt.

– Jeg er opptatt av at vi politisk også må høre de andre som opererer i mediemarkedet og som er avhengige av brukerbetaling. Jeg leser rapporten som at NRK styrker sin posisjon og at rapporten ikke fanger godt nok opp hvilke innvirkninger dette har på markedet, skriver Pettersen til Medier24.

På spørsmål om man burde innføre digitale begrensninger mener han at man ikke kan utelukke det.

Pettersen mener det er relevant å se til Sverige som innførte begrensninger for SVT og SR.

De svenske kringkasterne må være tilbakeholdne med å publisere lange tekster på nettet. Dette begrunnes med at det stryker mediemangfoldet.

Han vil ikke si hvilke begrensninger politikerne kan gå innfor i Norge, men er klar på at de må være kunnskapsbaserte.

– Uheldig konkurransevridning

Mediepolitiske talsperson i Fremskrittspartiet (Frp), Silje Hjemdal, har ikke fått lest hele rapporten, men mener NRK bør få mer like vilkår som andre mediehus.

– NRK har i forhold til andre aktører vært skjermet fra realitetene som mange andre aktører kjenner på. Det kan bidra til en uheldig konkurransevridning. Dette fordi NRK har fordelene av gunstigere og skjermede vilkår, som over 6 milliarder i statsstøtte, skriver Hjemdal.

I deres alternative budsjett, går Frp inn for å redusere bevilgningene til kringkasteren.

– Det er opplagt at statskanalen har en rekke fordeler ved å motta så mye statlige midler som andre bare kan drømme om. Denne konkurransevridningen bør være en vekker for flere politiske parti og jeg håper flere vil se nærmere på dette sammen med oss.

Hjemdal mener likevel ikke begrensninger er veien å gå.

– Jeg er skeptisk til at politikerne skal inn å regulere digitale begrensninger. Det virker håpløst. Det beste må være å tilrettelegge for mer og bedre konkurranse, på likere vilkår, skriver hun.

– Gripe inn politisk på et tidspunkt

Venstres mediepolitiske talsperson, Grunde Almeland, er klar på at en slik rapport er viktig for at NRK får en realitetsorientering om deres rolle i mediemarkedet.

– Vi i Venstre er opptatt av at man skal ha et mediemangfold og aktører som vi forbrukere kan velge mellom, sier Almeland til Medier24.

Han påpeker at det i utgangspunktet ikke er problematisk at NRK fortsetter å styrke seg digitalt, da fremtiden ligger der.

– Men kan NRKs størrelse bli problematisk på et tidspunkt?

– Det kan det absolutt gjøre. NRK har en helt spesiell rolle som allmennkringkaster og den finansieringen de har. Det gjør at de har et ekstra ansvar for at deres rolle er med å bidra til mer mediemangfold og ikke går på bekostning av de andre tilbudene, svarer Almeland.

– Hvis NRK gjør valg som får så store konsekvenser at de spiser opp andre aktørers muligheter til å vokse fram, så må man kanskje gripe inn politisk på et tidspunkt, legger han til.

– Hvilke mulige verktøy har man for å kunne begrense NRK?

– Jeg synes det blir litt prematurt å si. Det handler mye om hva som vil være den konkrete utfordringen.

– Blir å gå bakover

Kathy Lie er mediepolitisk talsperson i SV. Hun er enig i rapporten og ser ingen grunn til og har ikke noe ønske om å legge begrensninger på NRKs digitale tilbud i dag.

– I denne sammenheng kan konkurransen tvert imot føre til mer og bedre tilbud til publikum. Som analysene viser så ser den økte konkurransen fra NRK ut til først og fremst å treffe riksdekkende medier og i liten grad regionale og lokale medier. Det ser derfor ikke ut til at det truer mangfoldet eller lokale hensyn, skriver hun til Medier24.

Partileder og mediepolitisk talsperson i KrF, Olaug Bollestad, skriver at det kan være en utfordring at NRK spiser av markedet til andre nasjonale og regionale medier som baserer seg på abonnementsinntekter når de styrker seg digitalt.

– Samtidig kan jeg ikke se annet enn at det digitale er fremtiden og at det blir å gå bakover å skulle legge begrensninger på NRKs digitale tilstedeværelse. Da tror jeg vi må se på andre tiltak uten at jeg har et klart svar på hva de kan være, skriver Bollestad.

Mediepolitisk talsperson i Rødt, Hege Bea Nyholt, skriver at «de støtter Medietilsynet i deres vurdering og vektlegger særlig at NRK har et særegent ansvar som rikskringkaster».

Powered by Labrador CMS