Programleder Fredrik Solvang fra NRK Debatten i studio tirsdag.
Skjermdump: NRK
NRK Debatten får kritikk: – Provoserende
Flere har reagert på NRK Debatten-sendingen tirsdag kveld, der den blodige konflikten i Palestina og Israel var tema.
Lørdag angrep Hamas-krigere flere mål i Israel. Israel har svart på angrepene, og har erklært krig.
Konflikten var tema i NRKs Debatten tirsdag kveld, der leder av Palestinakomiteen, Line Khateeb, norsk-israelske Sarah S. Abraham og norsk-palestinske Marco Elsafadi var noen av deltakerne.
Tidlig i debatten var Abraham klar på hva hun mente om NRKs opplegg:
– Det at NRK gir plattform til dette og vi står her og kaller det for debatt, er for meg provoserende. Det er som å si «tenk om noen 12. september 2001 hadde sagt «la oss snakke om al-Qaida-konflikten», sa hun.
– Å prøve å snu det til en form for politisk spørsmål er helt uakseptabelt.
Det har også kommet reaksjoner på sosiale medier i etterkant av sendingen.
– Rasende emosjonelle mennesker er kanskje et riktig bilde på situasjonen akkurat nå, men som debatt er det forferdelig å se på, skriver Marie Simonsen, som ønsker seg mer opplysning, analyser og fakta.
Linda Noor fra tenketanken Minotenk skriver i kommentarfeltet at hun har sagt til Debattens redaksjon at hun synes det er «en dårlig idé å sette direkte berørte parter i studio sammen nå mens alle er livredde for egne familier og fremtiden».
– Jeg tror hensikten var god og ment å gi innsikt i hvordan dette oppleves for de som er berørte, men ikke midt i et inferno, sier hun til Medier24.
– Feil om Debatten hadde styrt unna
Programredaktør i NRK, Knut Magnus Berge, er forelagt kritikken. Til Medier24 sier han at det er en spesiell situasjon med et særdeles brutalt terrorangrep som utgangspunkt.
– Det som vi ønsket å gjøre med Debatten var å snakke med kjente norske aktører om det som hadde skjedd, og å undersøke om det som skjedde i helgen endret diskusjonen i noen grad, sier han.
– Vi brakte da sammen de i studio som vi tenkte kunne belyse dette.
Han sier han tror det er uunngåelig at det ikke blir følelser i en slik type debatt.
– Samtidig tror jeg også det hadde blitt feil om Debatten skulle styrt helt unna den diskusjonen som kommer i etterkant av et så brutalt angrep som vi så i helgen, kommenterer han.
– Ble det for mye temperatur og konflikt, og er det for tidlig?
– Det ville vært veldig vanskelig og feil å styre helt unna det som er den opplagt største saken. Vi ønsket å bringe sammen aktører i denne diskusjonen for å se på det som har skjedd. Så får vi ta reaksjonene som kommer og vurdere hvordan vi skal legge opp dette videre.
Større sammenheng
Han mener man må se NRKs dekning av saken i en sammenheng.
– Vi satte inn et helt panel av eksperter i en ekstra Urix-sending kvelden før, og vi har hatt veldig mange eksperter inne til å diskutere ulike innfallsvinkler til det brutale terrorangrepet.
Fredrik Solvang har også kommentert valgene for sendingen, i NRKs Debatten-podkast, noe Journalisten siterer ham på:
– Vi sto overfor noen valg før debatten. Ett var at vi kunne ha satt norske politikere i studio og diskutert hvordan den norske responsen bør være. Vi valgte å gå til kjernen og invitere israelere og palestinere, rett og slett. Det står jeg for, sier han.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no