Lise Åserud, fotograf i NTB

Pressepodden:

NTB-fotografen om å møte flyktninger fra Ukraina: – Det er utrolig viktig å fremstå som mild

Hun har dekket kongelig begravelse, OL og flere kriger. Likevel sitter NTB-fotografen igjen med en annen følelse nå enn før etter å ha tatt bilder på grensa til Ukraina.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Når Lise Åserud gjester Pressepodden er det ikke lenge siden hun var i Polen og Litauen, for å dekke flyktningsituasjonen for alle som reiser fra Ukraina.

Hun sier førsteinntrykket er alfa og omega for å få fotografere mennesker.

– Når du hilser på flyktninger i en flyktningleir er det utrolig viktig å fremstå som mild og troverdig og tillitsskapende. Førsteinntrykket er viktig. Når man kommer med stort kamerautstyr, så kan man være litt skremmende.

Hun sier det var absurd å være der, men like absurd å komme tilbake til Norge.

– Det er kanskje den store forskjellen nå, at man har reist hjem med en liten usikkerhet. For vi vet jo egentlig ikke hva som skjer med oss heller, og det er den største forskjellen jeg har tatt med meg denne gangen.

Varvara Hügel (12) fra Kharkov i Ukraina med katten Bantik på flyktningemottaket i Dorohusk i Polen.

Kunstig intelligens gjorde statsministeren til kronprins

Hun er også opptatt av at historiske bilder må tas vare på, og forteller at NTB har et større digitaliseringsprosjekt gående nå. Da er metadata viktig.

– Det skal være søkbart. Jeg kan ta 200.000 flotte bilder, men hvis det ikke er søkbart, så finner ingen det igjen.

Bildebasen bruker også kunstig intelligens, og de har et verktøy som gjenkjenner ansikter.

– Hvis jeg tar et bilde av Anniken Huitfeldt, når det kommer inn i basen, så er hun gjenkjennbar uten at jeg har lagt inn navnet hennes.

Men verktøyet er ennå ikke perfekt.

– Programmet må læres. Plutselig kan det være feil. Plutselig var det en fotballspiller som ble Morten Harket, og Jonas Gahr Støre ble til kronprins Haakon. Den må rettes opp og læres.

Startet karrieren i kong Olavs begravelse

Lise Åserud startet som fotograf i NTB i 1991. Et av hennes første oppdrag var begravelsen til kong Olav. Det gjorde inntrykk.

– Det var jo nesten den første begravelsen jeg hadde vært i selv også. Og med langlinser ser man jo ansiktsutrykket på de som sitter helt foran.

– Man prøver å dekke det som profesjonelt som mulig, men det var en spesiell opplevelse, sier hun og innrømmer at det kom noen tårer.

Siden har hun vært med på flere reiser med kongefamilien, og har dekket dem tett. De første gangene hun traff dem var hun nervøs, men nå kjenner de henne igjen.

– De hilser jo på alle pressefolk de kjenner igjen. Det er ikke unikt. Men det er klart, når man tar fotografering på slottet så må man si hei.

Powered by Labrador CMS