NTBs første bilder fra innsiden av mottakssenteret i Råde er tatt 22. mars. Da NRK tok kontakt og ba om å få lage en reportasje i starten av 8. mars, fikk de nei.

MENINGER:

Journalister nektes tilgang til å dekke flyktning­strømmen fra Ukraina

«Nå står vi alle uvitende på utsiden av gjerdene, i påvente av at situasjonen på innsiden trolig skal bli mindre kaotisk og mer «pressevennlig».», skriver Maria Knoph Vigsnæs i NRK Nyheter.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Over tre millioner ukrainere er på flukt i Europa. Kvinner og barn for det meste. De har flyktet fra en europeisk bakkekrig uten sidestykke i moderne vestlig historie. Igjen ligger ødelagte kosedyr og drømmer. Sprengte gater og krater. Menn og sønner.

Flere vil ende opp som flyktninger her til lands.

De vil først ankomme Råde ankomstsenter som styres av UDI. De vil stå i kø, bli intervjuet av UDIs saksbehandlere. Få en medisinsk sjekk, en feltseng. I påvente av flyktningstatus vil de plasseres rundt om på landets gamle og nyoppståtte asylmottak. De er europeere på flukt fra et land like langt unna Råde som Alta.

Det er historiske situasjoner som utspiller seg nå, ikke bare i Ukraina, men også her. Situasjoner vi som journalister skal dekke, ikke bare for å opplyse befolkningen om hva som skjer, men også for å dokumentere for ettertiden.

Men vi slipper ikke inn.

For to år siden kunne NRKs journalist Roger Sevrin Bruland vise sjokkerende bilder som dokumenterte innsiden av italienske intensivavdelinger. Koronaen herjet. Både unge og gamle, menn og kvinner kjempet for livet på respirator. Vi så fortvilte sykepleiere og leger jobbe på spreng. Bildene fikk både helsevesenet og politikerne til å skjønne alvoret av hvor hardt covid-19 kunne ramme.

Men fra starten av pandemien her hjemme i Norge finnes det ikke ett journalistisk bilde tatt fra innsiden av en stor norsk intensivavdeling. Fotojournalistene slapp ikke inn da koronaen intensiverte og intensivavdelingen jobbet på spreng.

Nå må ikke UDI gå i samme fellen som norsk helsevesen.

Vi vil ikke inn å plage traumatiserte mennesker. Vi vil inn for å fortelle hva som skjer. Dokumentere for ettertiden. Passe på at det går riktig for seg. At norske myndigheter gjør jobben sin ordentlig. Det vet vi ikke nå.

Vi hører om altfor lange køer. Mangel på tolker. At folk fryser.

Alle redaksjoner har fått den samme beskjeden:

«Inntil videre skjermer vi Nasjonalt ankomstsenter og Scandic Helsfyr. Dette er for å skjerme de nyankomne asylsøkerne og for at de som jobber for dem (helse, politi, NOAS, UDI mm) kan få mest mulig ro til å gjøre jobben sin. Alle redaksjonene får denne beskjeden.

Vi håper på forståelse for dette.»

Ifølge «Vær varsom-plakaten» er det pressens rett å informere om det som skjer i samfunnet og avdekke kritikkverdige forhold. Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre.

Pressen kan ikke gi etter for press fra noen som vil hindre åpen debatt, fri informasjonsformidling og fri adgang til kildene.

Så nei UDI. Dere får ikke forståelse for det.

Det er ikke bare et problem for flyktningene som ikke får formidlet eventuell urett, men også for den norske befolkning som ikke får innsyn i hvordan vi som stat tar imot ukrainere på flukt.

Nå står vi alle uvitende på utsiden av gjerdene, i påvente av at situasjonen på innsiden trolig skal bli mindre kaotisk og mer «pressevennlig».

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS