Faktisk.no er blitt klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter de i februar utførte en faktasjekk av saken «Date på Tinder skal gi opphold i Sverige for å beskytte homofiles rettigheter», og konkluderte med at den var «Faktisk helt feil».
Medier24 har fått innsyn i klagen.
«Innskrenker ytringsfriheten»
Nettstedet er klaget inn av Human Rights Services (HRS), som publiserte saken.
Saken er en sitatsak fra en kronikk i svenske Aftonbladet, skrevet at to politikere fra Sverigedemokraterna (SD). Saken ble etter Faktisk.no sin faktasjekk tillagt en advarsel ved deling på Facebook, om at saken inneholdt feilinformasjon.
Klager anfører brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 1.1 om ytringsfrihet, og 1.2 om at ulike syn skal komme til uttrykk.
HRS skriver i sin klage: «Når Faktisk.no stempler dette som «Faktisk helt feil» innskrenker det både ytring- og informasjonsfriheten og forhindrer at ulike syn kommer til uttrykk.»
HRS mener også at nettstedet har brutt VVP punkt 4.1 om saklighet om omtale, og 3.2 om kontroll av opplysninger.
I klagen skriver de:
«Faktisk.no har ikke vurdert sannhetsgehalten i det HRS selv skriver i sin artikkel. For det HRS skriver er direkte sitat fra Aftonbladets artikkel, dog oversatt fra svensk til norsk. Og gjengivelsen er «Faktisk helt korrekt».»
I tillegg mener HRS at Faktisk.no også bryter VVP 2.1 og 2.2 om uavhengighet og bindinger, gjennom sitt samarbeid med Facebook.
I klagen står det: «Vi har problemer med å se at Faktisk.no sitt samarbeid med Facebook er forenelig med overnevnte punkter i VVP. Facebook betaler et visst beløp per faktasjekket artikkel, der de hevder at det er uavhengig av om saken blir funnet sann eller feil.»
«Selvfølgelig ikke»
Faktisk.no avviser i sitt tilsvar å ha brutt god presseskikk.
I sitt tilsvar til PFU skriver nettstedet at de «selvfølgelig ikke» innskrenker ytrings- og informasjonsfrihet.
«Vår journalistikk om HRS er vår alminnelige utøvelse av ytringsfriheten, på samme måte som HRS sine kritiske innlegg om Faktisk.no, er deres. Videre opplever vi at HRS sin tolkning blir å snu de angitte bestemmelsene i VVP på hodet.», skriver de i tilsvaret.
De påpeker også vedrørende klagen på punkt 2.1 og 2.2 om uavhengighet og bindinger, at PFU i en sak fra 2019 sa: Pressens Faglige Utvalg (PFU) opplyser at det utenfor PFUs mandat å uttale seg om samarbeidet mellom Facebook og Faktisk.
Nettstedet utdyper likevel samarbeidet med Facebook, og påpeker at Facebook har partneravtale med 80 faktasjekk-redaksjoner fra hele verden, og skriver i klagen:
«Faktisk.no velger selv hva vi vil faktasjekke, hvordan vi faktasjekker og hva vi vil merke som en del av Facebook-samarbeidet. Vi gjør altså våre egne redaksjonelle valg helt uavhengig av Facebook.»