Regjeringskilder opplyser til Medier24 at de ikke kunne fjerne støtten til HRS fordi de fryktet regjeringskrise.

Kilder til Medier24:

Regjeringen turte ikke fjerne støtten til HRS - fryktet regjeringskrise

Det opplyser to kilder tett på budsjettforhandlingene til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag ble det klart at regjeringen opprettholder støtten på 1,8 millioner kroner til Human Rights Service.

Det til tross for at den kontroversielle organisasjonen har svært liten støtte blant de ulike partiene i regjeringen, får Medier24 opplyst av to ulike kilder med innsikt i budsjettarbeidet.

Grunnen til at støtten opprettholdes, skyldes at mindretallsregjeringen bestående av Høyre, KrF og Venstre ikke turte å fjerne den av frykt om at grepet ville føre til at FrP ville sende regjeringen ut i en krise, opplyser kildene uavhengig av hverandre.

Flere ganger har Høyre, med støtte fra KrF og Venstre, forsøkt å fjerne støtten til HRS i statsbudsjettet, men Fremskrittspartiet har sørget for å få det inn igjen.

To ulike stortingskilder forteller at det borgerlige «samarbeidet» på Stortinget ikke tåler at dette punktet blir utfordret nå - ettersom HRS-støtten har blitt en såpass viktig kampsak for FrP.

 

FrP: – Klokt av regjeringen

I 2018 forsøkte daværende integreringsminister Jan Tore Sanner å kutte i støtten, men det ble reversert av nettopp FrP.

Sivert Bjørnstad, finanspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet.

Kilder Medier24 har vært i kontakt med fra regjeringspartiene sier at et HRS-kutt ville i verste fall kunne endt med regjeringskrise - og i beste fall gjort høstens budsjettforhandlinger vesentlig mer utfordrende - og trolig endt med at FrP hadde fått til en økning - i stedet for at støttenivået opprettholdes.

Sivert Bjørnstad er finanspolitisk talsmann i FrP. Han ønsker ikke kommentere opplysningene i Medier24 sak, men sier generelt om at støtten opprettholdes:

– Dette var klokt av regjeringen. Nå har de spart seg selv og oss for mye unødvendig bråk og støy. Det er nok av andre saker vi kan være uenige om, forteller Bjørnstad til Medier24. 

 

Omstridt støtte

I tillegg til å publisere notater og delta i samfunnsdebatten, driver organisasjonen HRS det innvandrings- og islamkritiske nettstedet rights.no.

I regjeringens forslag til statsbudsjett står det at tilskuddet skal medvirke til å gi bedre kunnskap om innvandring og integrering i befolkningen, inkludert muligheter og utfordringer i denne sammenhengen.

Støtten til organisasjonen har vært omstridt, men nå i forlaget til statsbudsjett opprettholdes den.

– HRS er ikke regjeringens prioritet, men følger av tidligere budsjettavtaler med Stortinget, hvor man også ble enige om å øke støtten til andre organisasjoner med 17 millioner. Denne regjeringen står ved våre avtaler, skriver justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til Medier24.

  • Medier24 har vært i kontakt med statssekretær Rune Alstadsæter (H) ved Statsministerens Kontor. Han ønsker ikke å kommentere saken og henviser til politisk ledelse Justis- og beredskapsdepartementet for å svare.
Powered by Labrador CMS