Gründer og feminist Birgitte Kleivset er lei av det hun mener er for dårlig kjønnsbalanse i Fædrelandsvennens spalter.
Sørlendingen har abonnert på avisen i flere tiår, og mener utviklingen ikke har gått i riktig retning.
– Fædrelandsvennen har et samfunnsansvar her, og bør i større grad slippe kvinner til i spaltene. De skal speile befolkningen mest mulig, og når noen grupper blir glemt, skaper dette mer utenforskap, sier Kleivset til Medier24.
I tillegg til sin egen opplevelse av avisen som abonnent, baserer Kleivset også kritikken på tall fra Twitter-brukeren Likestillingsbot, som måler kvinneandelen i norske aviser.
Hun fortviler over at Fædrelandsvennen som oftest ikke er i nærheten av en andel på 50 prosent. Etter det Medier24 kjenner til, har Fædrelandsvennen toppet statistikken tre ganger i år, alle gangene med en andel på under 50 prosent.
– Som abonnent hos Fædrelandsvennen i nesten 30 år, er det utrolig kjipt å se at avisen noen ganger er nede på en kvinneandel på seks prosent. Det er fint at de også er oppe 20 og 30 prosent, men dette er ikke 50, slik det burde være, sier hun.
– Må ta ansvar
Samtidig viser Kleivset også til at Sørlandet i følge Statistisk Sentralbyrå (SSB) er den landsdelen i Norge som scorer dårligst på likestilling og levekår, og at hun mener Fædrelandsvennen bør bidra til å snu statistikken.
– Jeg mener ledelsen må ta ansvar her. Jeg vet ikke om de for eksempel er dyktige nok til å få inn kvinner som toneangivende journalister, men jeg ser at andre får dette til, og spørsmålet blir da hva Fædrelandsvennen gjør feil her, sier hun.
Mandag morgen toppet Fædrelandsvennen Likestillingsbotens liste, med en kvinneandel på 34 prosent, blant annet på grunn av en sak der tre kvinner blir intervjuet om elbiler. Dette høster de ros for hos Kleivset, som håper utviklingen fortsetter.
– Hundre prosent enige
Sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad, sier seg enig med Kleivset om at flere kvinner bør løftes frem i avisen.
– Vi er hundre prosent enige med Kleivset i alt hun sier om at vi må slippe til flere kvinner. Vi har et ansvar for at landsledelen løfter seg på likestillingsfeltet, og det er et ansvar vi har tatt gjennom veldig mange år, og hatt mange saker om, sier han til Medier24.
Han legger også til:
– Vi er opptatt av å jobbe bevisst med dette og hele tiden bli flinkere på det, og det vet Kleivset godt.
Samtidig er Ljøstad klar på at Kleivsets ikke viser situasjonen i sin helhet.
– Undersøkelsene hun viser til et et av mange greie parametere som viser hvordan vi ligger an, men de har også mange svakheter, for det har mye å si hvordan nyhetsbildet er, sier han.
– På en dag der man dekker USA-valget med to mannlige kandidater, Start spiller fotballkamp og man har krimhendelser med menn involvert, vil avisen bli ganske full av mannlige kilder, faller scoren vår. Om Vipers (håndballag i kvinnenes eliteserie, journ.anm) spiller kamp, vil det derimot hjelpe motsatt vei.
– Krever mer å få kvinner til å snakke
– Hva tenker du om at Fædrelandsvennen topper Likestillingsbotens rangering mandag morgen?
– Det er nettopp på grunn av den bevisste jobben og innsatsen redaksjonene våre gjør rundt dette temaet. Det krever mer å få kvinner til å snakke i vårt samfunn, og det jobber vi veldig bevisst med, svarer Ljøstad.
Til slutt legger han til:
– Dette går dypt, og handler om hva vi velger å skrive om. Når vi skriver om temaer som mange kvinner er opptatt av, er det lettere å finne kvinnelige kilder, enn det er når man skriver om ting menn mange menn er interessert i .