Stortingsrepresentant og utdannet farmasøyt Sveinung Stensland luftet sin frustrasjon på Facebook etter å ha sett denne tittelen.Vidar Ruud / NTB scanpix
Stortingspolitiker refser Aftenbladet: – Presisjonsnivået må opp
Høyres stortingsrepresentant Sveinung Stensland er frustrert over en sak i Stavanger Aftenblad. Nå har avisen rettet tittel.
– Nå våknet farmasøyten her: det er ikke morfin i Cosylan. Det er etylmorfin, det ligner, det er et opiat, men det gir på langt nær samme effekt som morfin, skriver han.
Stensland, som er utdannet farmasøyt, utdyper til Medier24:
– Det er mange år siden man sluttet med morfin i hostesaft. Da bør ikke Aftenbladet skrive at det er det. Presisjonsnivået må opp. Det finnes ingen hostesaft med morfin. Da kan man ikke gå tom for noe som ikke finnes, sier han.
– Det er viktig at når en lager overskrifter så må det man skriver stemme. Mange leser bare overskrifter og ingress. Da er det ekstra viktig at det blir rett, fortsetter han.
– Jeg mener at kunnskapsnivået om legemidler er gjennomgående lavt. Presisjonsnivået er lavt, og det har jeg ment før, sier han, og viser til VG-innlegget.
Slettet kommentar
I forlengelsen av Facebook-innlegget om Aftenbladet skriver Stensland også:
«Er det ikke rart at de som liksom er på den andre siden og skal utfordre makten er så uendelig kunnskapsløse. Før ble vi opplyst av medier, nå blir vi mest irritert».
Kommentaren er senere blitt slettet.
– Den kommentaren er flåsete. Den har jeg hatt en runde med Einar Tho (ansvarlig redaktør, Haugesunds Avis, journ.anm). Det er ikke noe jeg mener, men du skal ikke lete lenge i avisene før du finner generelle kommentarer om hvor kunnskapsløse politikere er, sier Stensland.
– Jeg ser likevel at det ikke var hensiktsmessig å ha den kommentaren. Jeg legger mer vekt på de mer fagtunge personene som har likt statusen min.
Endret tittel
Stavanger Aftenblad og redaktør Tarald Aano er blitt forelagt kritikken fra Stensland.
I en e-post svarer han følgende:
– Presisjon er viktig i journalistikken, og vi har derfor endret den aktuelle teksten. I tillegg har vi lagt til følgende presisering, etter samråd med overlege Sigurd Hortemo i legemiddelverket:
«Morfin og etylmorfin er ulike molekyler, men tilhører begge gruppen opioider. Molekylene ligner på hverandre, men har ulike egenskaper. Det er etylmorfin, ikke morfin, som brukes i norske hostesafter. »