Lørdag ettermiddag ble en bygning som huset flere medier, deriblant nyhetsbyrået AP, rammet av et israelsk luftangrep.
Bygningens eier skal ha blitt orientert om angrepet, slik at de ansatte fikk anledning til å evakuere i forkant av angrepet.
AP skal ha vært i kontakt med det israelske forsvarets talsperson, Jonathan Conricus. Han skal ikke ha vært kjent med opplysningene.
Leder av Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum, ser svært alvorlig på hendelsen.
– Dette er krigføring. Når en bygning som huser medier blir pekt ut spesifikt, blir dette også et prinsipielt angrep på pressen. I den grad vondt kan bli verre, er dette selvfølgelig dypt beklagelig, sier Løken Stavrum til Medier24.
– Pressen blir i økende grad et selvstendig mål i konflikter, og det er en sørgelig utvikling.
– Hva tror du er grunnen til at pressen blir et mål i denne konflikten?
– Min oppfatning er at pressen blir angrepet, fordi den spiller en viktig rolle, svarer Løken Stavrum.
– Svært alvorlig
Eva Stabell er Norsk Journalistlags prosjektleder for internasjonalt arbeid. Også hun er forferdet over nyheten om angrepet på mediene.
– Å angripe medier er helt forkastelig. FNs resolusjoner og det internasjonale lovverket, sier helt klart fra om at mediene ikke skal være mål, sier Stabell til Medier24.
At eieren av bygningen som ble ødelagt, angivelig skal ha blitt varslet om angrepet, gjør Stabell overbevist om at angrepet var gjort med hensikt.
Hun forteller at det i Israel-Palestina-konflikten ofte er problematisk at Hamas operer med propagandainformanter, men at det i dette tilfellet ikke spiller en stor rolle.
– Om verden ikke får se hva som skjer, kan hva som helst skje. Da blir verden blind, og det er svært alvorlig. Fra tidligere kriger og konflikter vet vi at det skjer ting som ikke ville skjedd, dersom pressen var til stede, sier hun.
– Hvor vanlig er det at mediehus blir mål for parter i krig?
– Heldigvis pågår det ikke så mange kriger i verden. Likevel blir journalister jaget som fritt vilt i Myanmar, og det er veldig vanskelig og livsfarlig å være journalist i Jemen.
– I Tyrkia kan man heller ikke være uavhengig journalist, så arrestasjoner og angrep på pressen skjer hele tiden. Heldigvis er det sjelden at mediehus blir mål for bombing og raketter, sier Stabell.
VG-reporter: – Ekstremt uoversiktlig
VGs Midtøsten-reporter, Kyrre Lien, oppholder seg for tiden i Israels naboland, Libanon.
Han har ikke fått komme inn i Israel, grunnet strenge innreisemuligherer og karantenekrav. Landet slipper også kun inn vaksinerte.
I en e-post til Medier24 forteller Lien om hyppig kontakt med kilder i Israel.
« Men er hver time i kontakt med lokale kilder, og journalister, i Gaza. De beskriver situasjonen som ekstremt uoversiktlig, farlig og uberegnelig. De melder om nærmest konstant bombing og at de ikke får sove» , skriver Lien.
Og legger til:
«Min kollega Sami vi har jobbet med har knapt hatt anledning til å sove de siste døgnene på grunn av tunge luftangrep».