Tidligere etikkredaktør, nå etikksjef i NRK, Per Arne Kalbakk.

Mister redaktørtittelen: – En bra og riktig ting

Per Arne Kalbakk får tittelen etikksjef etter å ha vært etikkredaktør siden 2015.

Publisert

NRK gjør flere endringer etter at fire arbeidsgrupper fikk i oppdrag å foreslå tiltak etter «Ingen elsker Bamsegutt»-evalueringen.

Et av tiltakene er at mangeårig etikkredaktør Per Arne Kalbakk endrer tittel til etikksjef. Det er også foreslått to etikkrådgivere; en fast ansatt og en på åremål.

– Arbeidsoppgavene blir akkurat de samme, og rollen min også overfor NRKs redaktører om å bistå og gi råd i saker, sier han til Medier24.

Kan redusere risiko for misforståelser

Han synes endring av tittel er helt naturlig, og mener den tydeliggjør at redaktørtittelen er knyttet til innholdsansvaret.

– Det er en bra og riktig ting, sier han.

Det har også kommet fram, blant annet i evalueringen av «Ingen elsker Bamsegutt», at noen har oppfattet at etikkredaktøren har et beslutningsansvar, forklarer Kalbakk.

– Jeg vil tro at dette kan bidra til å redusere risikoen for å sånne misforståelser, sier han, og legger til at det vil også tydeliggjøre ansvaret eksternt.

Får to på laget

Forslaget om å få på plass etikkrådgivere, støtter han, og trekker fram den ene stillingen som åremål som vil rullere et år om gangen.

– Det vil på sikt bidra til å spre kompetanse ut til NRKs organisasjon. Det er en veldig bra ting, kommenterer Kalbakk.

Går forslaget gjennom får han to kollegaer han kan sparre med.

Med 15–20 henvendelser hver dag kan det hjelpe på.

– Noen er enkle, mens andre er mer omfattende. Det gjør noe med at det er vanskelig å prioritere det hvis jeg ser at det er et prosjekt hvor jeg ser at jeg må dypere inn og være tettere på over lengre tid, sier han.

– At vi skal bli flere som jobber med det samme kan nok gjøre min funksjon mer robust i NRK.

– Vil du si noe om etikkrådgivingsfunksjonen, har den vært for personavhengig?

– Den er jo avhengig av meg; at jeg er på jobb eller er tilgjengelig. Sånt sett er jo det for personavhengig og for lite robust. Når det da er tre stykker så vil jo det bli mer robust, svarer han, og fortsetter:

– For min egen del har jeg kjent på at hvis jeg får henvendelse eller det er en overraskende utvikling i en sak som plutselig gjør at man må vurdere noen ting med et helt nytt blikk, så har jeg noen ganger savnet å snu meg til en kollega som sitter ved siden av og si at dette har skjedd, og om den kan sette seg ned og vurdere prosjektet. Det ser jeg fram til; å få to kollegaer som jobber med det samme.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS