Vibeke Fürst Haugen, kringkastingssjef i NRK.

MENINGER:

Nå gjør NRK endringer for å være bedre rustet

Fire arbeidsgrupper ble satt ned etter Bamsegutt-evalueringen. Vibeke Fürst Haugen legger fram flere grep NRK nå innfører.

Publisert Sist oppdatert

En legendarisk redaktør, Kåre Valebrokk, sa en gang at medienes oppgave er å skjære en tynn skive av evigheten og holde den opp mot lyset. 

I noen tilfeller får journalistikken store konsekvenser. Den kan påvirke samfunnsutviklingen. Vi ønsker at arbeidet vi i de redaktørstyrte mediene gjør med å avdekke kritikkverdige forhold skal ha effekt i samfunnet. Da må publikum tro på det vi i NRK og de andre mediene publiserer. 

For å kunne beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser, er vi avhengig av tillit. Tillit vinner mediene gjennom å leve opp til de høye kravene som stilles i presseetikken. 

I en stor medievirksomhet som NRK vil det alltid være ulike journalistiske vurderinger. Sånn skal det være. Men det siste året har vist at det i NRK også har vært ulik forståelse av redaktørrollen og hvordan vi arbeider med presseetikk.

Våren 2024 satte jeg derfor i gang et prosjekt for å gjøre oss bedre rustet. Dette skjedde i etterkant av vår interne evaluering av serien «Ingen elsker Bamsegutt». 

Fire arbeidsgrupper fikk i oppgave å foreslå tiltak som skal styrke alle redaksjoner i NRK. Målet har vært å heve kvaliteten på arbeidet vi gjør, slik at vi kan bli enda modigere og fortsette å lage journalistikk som utfordrer. 

Gjennom hele prosessen har NRK vært opptatt av å dele erfaringer og læring. Derfor deler vi nå de viktigste anbefalingene fra arbeidsgruppene:

Ett av arbeidssporene har handlet om redaktørrollen. I NRK har vi mange ulike redaktørlinjer. Arbeidsgruppen har beskrevet disse. Hovedprinsippet er at redaktøransvaret i NRK er delegert i en linje fra kringkastingssjef. Den linjen går via direktører og redaktører, til redaksjonssjefer og redaksjonsledere, og videre til vaktsjefer og prosjektledere – som alle har ansvar for publisering av innhold.

En av gruppens anbefalinger er at alt publisert innhold som hovedregel skal merkes med hvilken redaktør som er ansvarlig for innholdet. En annen anbefaling er å innføre skriftlighet som hovedprinsipp i drøfting av vanskelige presseetiske problemstillinger og når krevende saker løftes til neste nivå i redaktørlinjen for beslutning. Kanskje viktigst er anbefalingen om at NRK bør utvikle et eget redaktørprogram for alle redaktører i redaktørlinjen. Hensikten er å heve kompetansen om redaktørrollen og redaktøransvaret. Gruppens anbefaling er at redaktørprogrammet skal inngå i NRKs øvrige lederutvikling.

Spor nummer to tok for seg hvordan NRK arbeider med presseetikk. Denne arbeidsgruppen anbefaler at NRK styrker arbeidet med presseetikk ved å jobbe mer systematisk i hele organisasjonen. Det anbefales et presseetisk kompetanseløft. Dette skal sikre jevnlig etikkfaglig påfyll til alle redaksjonelle medarbeidere og ledere i NRK. Gruppen anbefaler også at NRK styrker det sentrale arbeidet med presseetikk med to etikkrådgivere, under ledelse av en etikksjef.

En tredje arbeidsgruppe skulle utvikle en metodikk for arbeid med spesielt krevende innhold, en såkalt «rød løype». Gruppen har utviklet sjekklister for identifisering og håndtering av presseetisk krevende innhold og en verktøykasse som redaksjonelle ledere kan benytte. For å vurdere risikoen når det oppstår presseetisk krevende problemstillinger, anbefaler gruppen å bruke risikoanalyser for å avdekke hva som kan gå galt.

Det fjerde sporet skal gjøre NRK bedre til å håndtere redaksjonelle kriser. En viktig utfordring er å identifisere slike kriser tidligere, for å komme raskt i gang med krisehåndteringen. Arbeidsgruppen foreslår å bygge videre på NRKs etablerte og velfungerende kriseorganisasjon, men forsterke og videreutvikle denne for å dekke de spesielle behovene i redaksjonelle kriser.

Nå skal vi i gang med å styrke oss på de områdene arbeidsgruppene peker på. Disse grepene gjør vi nå med en gang, for å styrke hele NRK:

  • Vi starter utviklingen av et redaktørprogram som skal inngå i NRKs program for lederutvikling.

  • Vi styrker den sentrale etikkenheten i NRK, som får to etikkrådgivere under ledelse av en etikksjef.

  • Vi systematiserer arbeidet med spesielt krevende innhold i «rød løype» ved hjelp av sjekklister og verktøykasse.

  • Vi starter et arbeid med å forsterke vår eksisterende kriseorganisasjon for å bli bedre i stand til å fange opp og håndtere redaksjonelle kriser.

Men arbeidet er ikke ferdig med det. Dette markerer starten på et presseetisk løft i hele NRK som vil pågå over lang tid.

Vi gjør det for å holde kniven skarp, hånden stødig og hodet kaldt. 

Vi ruster oss for å skjære nye skiver av evigheten. 

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS