NRK gjør flere grep i organisasjonen og hvordan de jobber med spesielt krevende redaksjonelle saker.
Per Arne Kallbakk får ny tittel. Hittil har han vært etikkredaktør, men han skal nå gå inn i rollen som ny etikksjef.
Det bekrefter han til Medier24.
Arbeidsoppgavene hans blir det samme som før, men med ny tittel for å tydeliggjøre hvor redaktøransvaret ligger. Han får med seg to etikkrådgivere.
Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen bekrefter at NRK tar flere grep i en kronikk torsdag.
En del av kritikken under evalueringen av Bamsegutt-serien var hvem som hadde ansvaret, og når man i en krevende sak skal løfte saken videre til neste ansvarlige redaktør.
Dette skal nå tydeliggjøres, og alle som tar lederkurs i NRK skal nå også gjennom et redaktørprogram.
– En av gruppens anbefalinger er at alt publisert innhold som hovedregel skal merkes med hvilken redaktør som er ansvarlig for innholdet, skriver Fürst Haugen i kronikken.
På et møte kl. 11 torsdag fortalte NRK-sjefen alle de ansatte om grepene som gjennomføres. Det er blant annet:
- De starter utviklingen av et redaktørprogram som skal inngå i NRKs program for lederutvikling.
- De styrker den sentrale etikkenheten i NRK, som får to etikkrådgivere under ledelse av en etikksjef.
- De systematiserer arbeidet med spesielt krevende innhold i «rød løype» ved hjelp av sjekklister og verktøykasse.
- De starter et arbeid med å forsterke den eksisterende kriseorganisasjon for å bli bedre i stand til å fange opp og håndtere redaksjonelle kriser.
Fikk anbefalinger forrige uke
Forrige uke skrev Medier24 at NRK-sjefen fikk forslag på bordet om hvordan NRK kan være bedre rustet etter Bamsegutt-skandalen.
I november i fjor publiserte og avpubliserte de TV-serien «Ingen elsker Bamsegutt». Det førte til en evaluering av hva som hadde skjedd internt i NRK i arbeidet med serien.
Da evalueringen ble lagt fram i april, var det fire konkrete tiltak som var foreslått å jobbe videre med. Som Medier24 skrev forrige uke, var det fire arbeidsgrupper som da la fram sine forslag til hvilke endringer NRK kan gjøre for å klare tiltakene.
Dette var utgangspunktet
De fire tiltakene arbeidsgruppa så på var:
- NRK skal styrke arbeidet med presseetikk. Etikkredaktørens rolle skal defineres tydeligere. NRK skal ha flere etikkrådgivere og arbeide for å øke etikkforståelsen i hele virksomheten. Presseetiske og journalistiske vurderinger skal få større plass i møter på alle nivåer i NRK.
- NRK skal styrke sikkerhetsnettet rundt produksjoner med krevende problemstillinger. Innhold med spesielt krevende utfordringer skal følge egne løp – «rød løype».
- NRK skal styrke strukturene for håndtering av redaksjonelle kriser.
- NRK skal styrke redaktørkompetansen og redaktøransvaret. NRK skal ha et eget redaktørprogram om rolle, ansvar, redaktørlinje og kommunikasjon. Det er også behov for å øke bevisstheten om hva det innebærer å løfte en sak i redaktørlinjen, både hos dem som skal løfte og hos dem som tar imot.