Henrik Evertsson

Dømt for brudd på gravfreden for prisvinnende dokumentar

Henrik Evertsson og vrakekspert Linus Andersson filmet vraket av skipet Estonia i 2019.

Publisert Sist oppdatert

I 2019 filmet de to svenskene vraket til dokumentarfilmen «Estonia – funnet som endrer alt». Mandag ble de to dømt i Göteborg tingrett.

Bildene ble tatt med en dykkerrobot. De dokumenterte et stort og tidligere ukjent hull i skroget på vraket.

Vil anke

Evertsson og Andersson varsler anke.

– Vi beklager dagens beslutning fra Göteborgs tingsrätt og noterer oss at de er kommet fram til en annen slutning enn det retten gjorde første gang, skriver Evertsson.

Han understreker at saken handler om viktig journalistiske prinsipper og komplekse juridiske vurderinger.

– Vi kommer derfor til å anke denne dommen. Vårt syn er uforandret og vi nekter for å ha begått lovbrudd. Vi ønsker derfor å legge fram våre innvendinger i en ny behandling i ankedomstolen, fortsetter Evertsson.

I begynnelsen av 2021 ble begge mennene frikjent av tingretten i Göteborg. Domstolen konkluderte med at loven om gravfred ikke gjaldt ettersom filmteamet brukte en tysk miniubåt som hadde dratt fra Tyskland – et land som ikke er en del av den såkalte Estonia-loven.

Men påtalemyndigheten anket i fjor, og i vinter kom lagmannsretten fram til at tingretten hadde resonnert feil, og at de måtte gjennomføre rettssaken på nytt.

Hensynet til gravfreden veier tyngst

– Det er sterk allmenninteresse for å opprettholde gravfreden ved M/S Estonia, som er gravplass for et stort antall personer. Hensynet til gravfreden veier tyngre enn interessen for å beskytte ytrings- og informasjonsfriheten, sier dommer Göran Lundahl i en uttalelse etter dagens dom.

Motivet bak filmingen ga imidlertid straffereduksjon. De ble begge dømt til dagbøter.

Evertsson får støtte av produksjonsselskapet, Warner Bros. Discovery. De er ansvarlig for dokumentarserien.

– Det er viktig for det journalistiske samfunnsoppdraget å kunne søke ny kunnskap om viktige hendelser i samfunnet, stille spørsmål, analysere og sette informasjon i en forståelig sammenheng, skriver kommunikasjonsdirektør Hanne McBride i en pressemelding.

852 mennesker omkom da Estonia forliste i Østersjøen i 1994. Blant de døde var det seks nordmenn.

Dokumentarfilmen har vunnet flere priser, og i sommer kom det også en oppfølger.

Powered by Labrador CMS