Dokumentarfilmskaper Henrik Evertsson må igjen møte i retten i forbindelse med dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer alt».

Ny rettsrunde etter dykking ved Estonia-vraket

I dag er det klart for en ny rettssak mot filmteamet som i 2019 sto bak dykkingen og filmingen ved vraket av Estonia-ferja i Østersjøen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Filmingen resulterte i dokumentarfilmen «Estonia – funnet som endrer alt», der det ble avslørt et stort og hittil ukjent hull i skroget.

To menn, blant dem journalisten Henrik Evertsson, ble i ettertid tiltalt for brudd på gravfreden, som svenske myndigheter har innført ved passasjerferja etter at den sank i Østersjøen i 1994.

I begynnelsen av 2021 ble begge mennene frikjent av tingretten i Göteborg. Domstolen konkluderte med at loven om gravfred ikke gjaldt ettersom filmteamet brukte en tysk miniubåt som hadde dratt fra Tyskland – et land som ikke er en del av den såkalte Estonia-loven.

Men påtalemyndigheten anket, og i vinter kom lagmannsretten fram til at tingretten hadde resonnert feil, og at de må gjennomføre rettssaken på nytt.

Domstolen må blant annet behandle de tiltaltes argumentasjon om at dykkingene var nødvendige av hensyn til informasjonsfriheten. Den må også se på hva slags straff de tiltalte skal idømmes hvis de blir kjent skyldige.

852 personer omkom da Estonia sank en høstnatt for 28 år siden. Kun 137 mennesker overlevde katastrofen. Baugporten løsnet i det kraftige uværet, og store mengder vann fosset inn på bildekket, noe som fikk ferja til å kantre.

Filmteamets avsløringer førte til at den svenske havarikommisjonen besluttet å gjøre nye undersøkelser ved vraket, slik pårørende og overlevende har krevd.

Powered by Labrador CMS