Iker Casillas under Sportstrade på Altice Arena i Lisboa i Portugal i 2021.

NRK og Nettavisen meldte at fotballstjernen sto fram som homofil – måtte fjerne saken

NRK og Nettavisen skrev at Iker Casillas står fram som homofil. Men begge måtte fjerne saken da Casillas hevder han ble hacket.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Søndag meldte NRK og Nettavisen at den tidligere spanske fotballkeeperen Iker Casillas sto fram som homofil.

Bakgrunnen var en tweet fra Casillas verifiserte Twitter-konto, hvor han skrev at han var homofil, og ba folk være snille og respekter han.

Tweeten ble senere slettet, og keeperlegenden kom med en ny melding hvor han hevder han ble hacket. Det har blitt fremmet påstander om at meldingen var en spøk fra Casillas side.

Kort tid etter at Nettavisen og NRK publiserte sakene, ble de fjernet.

Nyhetssjef for sporten i Nettavisen, Simen Lønning, påpeker at meldingen kom fra en verifisert konto.

– Da føles det naturlig å få det ut så fort som mulig. Men vi skulle oppdatert artikkelen tidligere og gjort det klart at det mistenkes hacking eller at det kunne dreie seg om en spøk, sier Lønning til Medier24.

– Kan være krevende

Etter at Nettavisen publiserer saken, registrerer de at en av Casillas gamle landslagskollega, Carles Puyol, skriver en melding i kommentarfeltet som skaper en dårlig følelse på desken

– Da begynte vi å tenke at her er det noe som kanskje ikke stemmer. Da velger vi å avpublisere til vi får mer informasjon, og oppdaterer med en sak om mistanke om hacking.

– Burde man ikke ta en ekstra runde og vente med å publisere til man får mer informasjon?

– Jeg synes det er vrient å holde igjen når han er en så stor profil og man vet at kampen om nyhetene er der. I ettertid så er det lett å si det nå, men jeg kan ikke garantere at vi ikke kommer til å gjøre det igjen, svarer Lønning.

– Det er jo ikke så lenge siden Mino Raiolas dødsfall ble meldt et døgn for tidlig i norske medier. Går det av og til litt for fort?

– Ja, det gjør det utvilsomt. Det gjelder for alle medier at man vil bomme av og til. Men vi erfarer og lærer hele tiden.

– Bør mediene bli mer bevisst på at det ikke nødvendigvis er slik at den personen som står bak kontoen er den som trykker på send-knappen?

– Man kan ta seg noen ekstra sekunder, men det kan være krevende når du også er i en kamp om å få ut nyheten så fort som mulig. Det viktigste er selvfølgelig at det blir riktig. Skal man ta noe lærdom så må vi som journalister hele tiden være kritiske.


NRK beklaget

Også NRK Sporten publiserte en kort nyhetsmelding hvor de vinklet på at den spanske keeperlegenden hadde stått fram som homofil.

– Men så ble det vurdert tvil om ektheten av den tweeten – noe det fremdeles gjør. Da tok vi den av fordi vi ikke hadde noen bekreftelse, sier avtroppende redaktør for direktelinjen i NRK, Espen Olsen Langfeldt, som snart tar over som sportsredaktør i NRK.

Da Casillas senere hevdet at han ble hacket, aktiviserte NRK saken igjen, og beklaget at de tidligere hadde meldt feil.

– Burde man ikke i utgangspunktet vente til man hadde den bekreftelsen?

– Det er et godt poeng, svarer Olsen Langfeldt.

– Nå vet vi ikke om det var hacking eller en spøk. Men kan det være vanskeligere nå for mediene å vite om den som står bak profilen har trykket på knappen selv?

– Ja, det er vanskelig. Man skal også utøve kildekritikk på verifiserte Twitter-kontoer. Man skal være skeptiske når meldingene er veldig korte og har et klart budskap. Sosiale medier, og spesielt Twitter, er et vanskelig område å bevege seg i.

Den påtroppende sportsredaktøren er klar på at hurtighet aldri skal gå på bekostning av presseetikken.

Når det gjelder kilder på sosiale medier forteller Olsen Langfeldt at NRK har jobbet systematisk med bruken av anonyme og kilder under pseudonymer.

– Hovedregelen vår er at vi ikke skal bruke verken anonyme eller brukere med pseudonymer. Men generelt gjelder det som alle andre steder i journalistikken: man må puste med magen og vurdere saken før man publiserer.

Powered by Labrador CMS